Защо всички се прехласват по Япония

Защо всички се прехласват по Япония

Публикувано на Категории ЦивилизацияЕтикети Сподели

 

Япония е едно от най-необичайните места на земята. Тя е уникална в много отношения и всички, които са я посетили, й се възхищават. И неволно човек се пита, защо примерът на Страната на изгряващото слънце не се оказва заразителен и за други части на планетата. Япония е бедна на природни ресурси, често е сполетявана от силни земетресения, но е една от най-развитите технологично цивилизации в света и едновременно най-консервативната по отношение на традициите си.

Вижте няколко причини всички да харесват тази удивителна страна.

 

Токио е най-безопасният мегаполис в света

я-токио

© ncousla / DEPOSITPHOTOS.COM

Изследователскят център The Economist Intelligence Unit публикува рейтинга на най-безопасните градове в света. При съставянето на класацията се отчитат такива показатели като информационната и личната безопасност, здравеопазването и състоянието на градската инфраструктура. По всички тези показатели японската столица Токио заема първо място. На второ е Сингапур, а на трето отново японски град – Осака.

 

Подробни и ясни инструкции

я-табелки

© ru-japan.livejournal.com

В Япония навсякъде са поставени инструкции, които могат да бъдат разбрани дори от чужденци. Японският текст е дублиран на английски и съпроводен с картинки.

 

Японските деца имат общ рожден ден

я-рожден ден

© Eurasia Press/Photononstop/East News

На 15 ноември за всички, които навършват 3, 5 или 7 години, се организира голям празник Сити-Го-Сан, което означава „седем-пет-три“. Нечетните цифри в Япония се смятат за магически, а съответстващата им възраст символизира важни, преломни етапи от израстването.

 

Колективна гимнастика

я-гимнастика

© Rodrigo Reyes Marin/AFLO/EAST NEWS

Учениците и сътрудниците на големите компании започват работния си ден с физкултурни упражнения или йога. Тази традиция съществува от 1928г. и ревностно се поддържа, защото не само подобрява самочувствието на работника, но и помага за общуването. В такава колективна страна като Япония това има огромно значение.

 

Премия за петък

я-петък

© EAST NEWS

Не е етайна, че в Япония практически всички работещи страдат от преумора, тъй като ежедневно и по собствена воля удължават работното си време с 2-3 часа. За да се бори с това явление правителството приема програмас името „Премия за петък“. Вече всеки работещ може да си тръгва от работа в последния петък от месеца няколко часа по-рано. Първият, който решил да се възползва от тази възможност и да даде пример на останалите, е министрът на икономиката Хиросиго Сако.

 

Гостилница с хилядолетна история

я-рестрант

© Wikipedia Commons

В Япония правото на частна собственост се охранява много строго, затова там съществуват такива стари компании като например рекан (традиционна японска гостилница) „Хюси“. Тя работи без прекъсване от 718 година и в продлжение на 46 поколения се управлява от едно и също семейство.

 

Приказни резервати за животни

я-лисици

© handai_fox / twitter.com

Те не са обикновени резервати. Има например село за лисици „Цао“ (Zao Fox Village), разположено в префектура Мияги на остров Хонсю. Там живеят диви лисици, които могат да бъдат посетени и нахранени от всеки с изключение от най-малките деца по разбираеми причини.

 

Светкавичен ремонт на улиците

я-ремонт

© Kyodo/FOTOLINK/Associated Press/East News

През 2014г. в град Фукуоке на една оот улиците се образува огромна яма с дълбочина около 15 метра. По всяка вероятност пропадането е предизвикано от строителството на метрото, но за щастие никой не пострадал. Трудно е да се повярва, но ремонтът е завършен за 48 часа, улицата асфалтирана и исгнализирана. Целият ремонт бил качен на видео в интернет, което удивило света.

 

Внимателните сътрудници на ремонтните служби

я-кола

© 24warez.ru

Например тези пътни работници покриват тази чужда кола, за да не я замърсят по време на работа.

 

Максимално удобство за минимална площ

я-блкон

© barmoska.livejournal.com

Като правило японците живеят в малки апартаменти, затова във всички нови домове на балкона има умивалник. Това се прави, за да е по-удобно японците да се грижат за цветята си.

 

Внимание към детайла

я-шахта

© coward lion / DEPOSITPHOTO.COM

То е навсякъде в ежедневието, дори капаците на канализационните шахти. Някои изглеждат като музейни експонати.

Даже к таким, как канализационные люки. Некоторые из них выглядят не хуже музейных экспонатов.

 

Влакът-стрела

я-влак

© imago stock&people/EAST NEWS

Влакът от високоскоростната линия „Синкансен“ не случайно наричат влакът-стрела. Той развива скорост до 300 км в час и позволява на жителите от отдалечени райони да се придвижват бързо до работа или на училище. Както е известно, закъсненията не се приветстват, дори ако те не са по вина на закъснелия.

 

Система за оповестяване във всеки мобилен телефон

я-оповестяване

© EAST NEWS

Покрай националната програма за оповестяване J-Alert, която позволява на властите да предупреждават населението чрез медиите и високоговорители, в Япония се използва и система за SMS-оповестяване. Тя е вградена във всички съвременни телефони и в случай на заплаха са необходими на местните власти от 4 до 20 секунди, за да се предаде съобщение на жителите на региона.

 

Невероятно кулинарно разнообразие

я-храна

© legoland.jp

В Япония може да се намери абсолютно всичко и с невероятни вкусове – от традиционна храна до световната кухня. Скоро ще бъде открито кафене за феновете на легото, където може да се опита храна, която прилича на детайли на конструктура, което не е за сметка на вкуса.

 

Плодове като произведения на изкуството

я-плодове

© reddit.com

В Япония много се цени изкуството мукимоно, тоест художествена резба върху плодове. Всеки регион от страната си има свои сюжети мукимоно, а за създаването на това изкуство се използва ножът „Хочо“ (той първоначално е бил използван за морски продукти и рязане на шаблони.

 

Паста за зъби, която лекува кариес

я-паста за зъби

© MediaforMedical/Andrey Armyagov/EAST NEWS

С помощта на паста за зъби, изобретена от японския учен Казуе Ямагаши, може бързо и безболезнено да бъдат запълнени цепнатини в зъба. Съдържащото се в пастата вещество лесно и надеждно покрива проблемния емайл на зъба. За 3 минути пастата кристализира и материалът се свързва с естествения емайл.

Снимки: Kyodo/FOTOLINK/Associated Press/East News

AdMe

 

Категории ЦивилизацияЕтикети

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *