Британският парламент окончателно одобри Брекзит

Британският парламент окончателно одобри Брекзит

Тереза Мей ще отхвърли искането за нов шотландски референдум

 

Британският парламент окончателно одобри законопроекта, даващ право на правителството да даде ход на процедурата по излизане на страната от Европейския съюз (ЕС), съобщават световните агенции във вторник.

Преди седмица долната камара на парламента одобри законодателството, но горната камара настоя за промени в него, включващи гаранция, че на гражданите на ЕС, които живеят във Великобритания, ще бъде позволено да останат, и искане за парламентарно гласуване по крайното споразумение за Брекзит. И двете поправки бяха отхвърлени в понеделник от Камарата на общините, след което Камарата на лордовете одобри законодателството без промени.

Това дава зелена светлина на премиера Тереза Мей да задейства член 50 от Лисабонския договор за започване на преговори за излизане от ЕС. Британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис заяви, че кабинетът на Мей ще направи това до края на март.

„Имаме план да изградим глобална Великобритания и да се възползваме от новото си място в света, изграждайки нови търговски връзки. Ние ще започнем процедурата по чл. 50 от Договора за ЕС до край на този месец както бе планирано и ще доставим резултати, които ще работят в интерес на цяла Великобритания“, убеден е Дейвис.

В същото време министър-председателят на Великобритания планира да отхвърли искането на Шотландия за нов референдум за независимост на страната преди Брекзит.

„Според премиера моментът за това е напълно неприемлив. Би било безотговорно да се съгласим с това и няма да го направим“, каза източник от британското правителство, цитиран от „Таймс“.

Втори анонимен източник от обкръжението на Тереза Мей заяви, че тя е готова да даде допълнително мнение в близките седмици и да заяви, че подготовката на референдума за независимостта на Шотландия би подкопала преговорната позиция на Великобритания пред останалата част на ЕС.

Междувременно говорител на ЕК потвърди, че Шотландия ще трябва да кандидатства отново за членство в Европейския съюз, ако гласува на референдум за отделяне от Великобритания. От своя страна най-голямата националистическа партия в Северна Ирландия – „Шин Фейн“, също обяви, че иска „възможно най-скоро“ референдум за отделяне от Великобритания.

Категории Акцент, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *