Защо Германия вече не е „най-добрата страна в света”?

Защо Германия вече не е „най-добрата страна в света”?

Списанието US News and World Report понижи Германия в своята глобална класация. Карла Блайкер се шокира от този факт, но подчертава, че страната все още изглежда добро място за предприемачите.

Свикнахме да ни е добре.  Имахме всичко. И тогава някаква планинска малка нация дойде и ни го отне. Германия вече не заема първото място в „Цялостното класиране на най-добрите държави“, извършвано от американската медийна компания US News and World Report. Швейцария сега претендира за тази чест.

Германия се свлече до четвъртото място в проучването, проведено в сътрудничество с бизнес училище Уортън, Университета на Пенсилвания и Y & R на BAV Consulting. Ние сме дори по-долу от Канада, заемаща второто място и от Великобритания, която е на трето място.

„Хората по света реагираха на факта, че е имало такава системна промяна“, заяви Джон Джерзема, председател на Y & R на BAV Consulting във видео за резултатите от проучването. „Виждаме това, когато погледнем към реакциите: имаше такъв стремеж към стабилност, към неутралитет.”

графика

Класацията е основана на редица категории: приключения, гражданственост, културно влияние, предприемачество, наследство, инициативност, отвореност за бизнес, мощност и качество на живот.

Повече от 21,000 души по целия свят са представени с 65 качества, които попадат в тези субкатегории. След това участниците в изследването са решили как точно са свързани качествата с всяка страна. Колкото по-силна е асоциацията, толкова по-голям е резултатът.

Дотук има смисъл. Но изглежда, някои хора в US News and World Report никога не са чували поговорката „парите не могат да ви купят щастие.“ Те са раздробили всяка от деветте категории на отделни компоненти – а за да се състави общата класация, на  всеки компонент приписват тегло, което се определя от това, колко силно категорията е свързана с богатството.

Накратко: хората са гласували според това колко силно асоциират страната с определена характеристика. Ако тази характеристика бъде свързана с брутния вътрешен продукт на глава от населението по паритет на покупателна способност, се дават много точки и теглото на съответната характеристика е значително. Ако не, влиянието върху класацията е слабо. Най-добрите страни, изглежда, са богати страни.

Никъде това не е по-очевидно, отколкото при тази на върха: Швейцария. Банковата нация, където мнозина държат богатството си, за да го пазят от любопитните очи на данъчните инспектори. Ако пътувате в Швейцария като чужденец, много бързо забелязвате няколко неща. Планините са хубави. Шоколадът е с божествен вкус. И всичко, от хранителните стоки до автобусните билети и тези известни швейцарски часовници, е изключително скъпо.

По достъпност, Швейцария получава точно нула точки. Германия не се справя много по-добре с 0.3. Но ние имаме няколко други неща, които са добри за нас.

образование

В категорията „добре развита система за народната просвета,“ Германия получава 9.8 от десет. Ние сме всъщност третата най-добра страна за живеене ако се преценява по образованието, според доклада за световната класация.

Друга област, в която Германия се справя добре е предприемачеството. Германия оглавява тази подкатегория – първо място с десет от десет точки! Участниците признават, добре развитата инфраструктура на страната, квалифицираната работна сила и образованото население.

Спадът от първо до четвърто място идва от по-ниски резултати в подкатегориите отвореност за бизнеса, гражданственост  и качество на живот.

Друга страна, която е паднала с три места в класацията е САЩ. Те отидоха от четвърто на седмо място.

„Ние можем да кажем, че това до голяма степен е свързано с резултатите от президентските избори,“ каза Девън Хейни от News and World Report. „Около 75 процента от нашите респонденти казаха, че изборите са ги накарали да мислят по-лошо за Съединените щати.“

Страната на президента Тръмп все още се справя изключително добре в някои от субкатегориите. Тя е класирана като най-мощната държава в света и заема трето място по културно влияние, както и в категорията на предприемачеството.

Класацията включва и редица по-конкретни списъци. Тези, които се интересуват, могат да потърсят най-добрите страни за зелен живот, да започнат собствен бизнес,  и най-добрите страни за жени.

В челната тройка за жени, според 9,000 жени, които са участвали в изследването, са всички скандинавски народи. Първото място е за Швеция, втора е Дания и трета –  Норвегия.

Равенството между половете играе голяма роля в шведското общество. US News and  World Report посочва, че концепцията е „залегнала в шведската образователна система, където близо две трети от всички университетски степени се присъждат на жените, и в политиките за подпомагане на отглеждането на деца, които дават около три месеца отпуск за всеки родител“.

Категории АкцентЕтикети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *