2017 може да се окаже злополучна година за Европа

2017 може да се окаже злополучна година за Европа

Миналата година бе белязана от дълбоко чувство на несигурност, породено от тероризма, възхода на популизма и автократите, и ерозията на демократичните ценности. През 2017 г. Западът може да бъде поставен на сериозно изпитание, казва Барбара Весел от „Дойче веле“.

Януари

Върховният съд в Лондон реши, че Британския парламент трябва да участва в процеса Брекзит.

Февруари

Правителствените глави на 27-те страни членки на ЕС проведоха специална среща на върха в Малта, за да обсъдят бъдещето на Европа след Брекзит. Досега липсваше  ентусиазъм и вълнуващи нови идеи. Доминираха страховете от разпадане на ЕС. Лидерите на Холандия, Италия и Франция са безсилни в момента.

Март

Geert Wilders

Геерт Вилдерс е нарастваща сила в холандски политиката

В средата на март Нидерландия ще проведе парламентарни избори. Проучванията показват, че популистката партия на Геерт Вилдерс може да се превърне в една от най-големите политически сили. Вилдерс от години води кампания срещу исляма, имигрантите и ЕС. Негов герой е руският президент Владимир Путин. Впрочем, дори ако Вилдерс спечели 25 процента от гласовете, той все пак ще се нуждае от други партньори, за да управлява в коалиция в изключително фрагментирания холандски парламент. Много малко вероятно е той да постигне това. Във всеки случай, формирането на правителство ще се окаже трудно след тези избори.

На 25 март 60-тата годишнина на Европейските учредителни договори ще бъде отбелязана в Рим. Денят би трябвало да предаде послание на увереност и надежда, но сега никой не знае от къде трябва да дойде оптимизъм.

Почти по същото време, британския премиер май ще задейства член 50, за да започне преговори за излизане от ЕС. Брекзит може да бъде най-трудният тест за оцеляване на ЕС. Освен това, става все по-очевидно, че привържениците на Брекзита силно подценяват последиците и трудностите на напускането на блока. Останалите 27 страни членки на ЕС формално са определили правилата за процедурите. Остава да се види дали британското оттегляне от Европа може да бъде напълно договорено през следващите година и половина. Някои вярват, че Брекзит се заби в правно и бюрократично тресавище.

Април

Le Pen Fillon

Изборите във Франция вероятно ще се сведат до състезание между Льо Пен и Фийон

В края на месеца френските гласоподаватели ще пуснат своите бюлетини. Първият кръг на френските президентски избори ще се проведе на 23 април. Сега изглежда че кандидатът на консервативните републиканци Франсоа Фийон и кандидатът на десния популистки Национален фронт Марин Льо Пен ще спечелят първите две места. Не се очаква Социалистическата партия и независимия кандидат Емануел Макрон да отнемат гласове от Националния фронт. Двамата победители в първия кръг на изборите ще се включат във втори тур след две седмици, когато ще се определи крайния победител.

Май

Вторият и решителен тур на френските избори ще се проведе на 7 май. Очаква се, че републиканският кандидат ясно ще триумфира над дясната популистка Льо Пен. Франсоа Фийон отстоява консервативни обществени ценности и патриотизъм и поддържа традиционната концепция за семейството. Но европейците са загрижени за възхищението му от Владимир Путин. Неговият ангажимент за реформи в стил Тачър също може да бъде вреден за кампанията му. Ако французите гласуват за Марин Льо Пен и изберат десния популизъм, това би означавало край на ЕС. Съюзът няма да може да преживее оттеглянето на страна, която е втора по сила и исторически партньор на Германия.

Юни

berlskoni

Не се шегувам: Консервативната Форца Италия иска да опита отново с Берлускони като кандидат

В Италия може да се проведат нови избори след като социалистът Матео Ренци загуби референдума си през декември и на кормилото е преходно правителство. В края на миналата година, движението Пет звезди на Бепе Грило беше водещо в проучванията. Партията няма опит в управлението и е евроскептична, и вярва в демокрацията на обикновените граждани. Впрочем, сега имаше корупционни скандали и сред „звездите“, което може да накара италианците да променят мнението си от лятото. Но задаващата се дългова криза в страната продължава да заплашва еврозоната, а политическата нестабилност също би застрашила ЕС.

Лятна ваканция

summer

„Затворено“ (DW/A. Roensberg)

Най-добрата надежда за лятото – затворено през ваканциите.

Септември

Германия ще гласува за нов парламент. Изборите може отново да доведат до някаква коалиция, водена от Ангела Меркел – освен ако нейният съперник, Мартин Шулц не успее да запази първоначалната си инерция. Смята се, много малко вероятно десните популисти  от Алтернатива за Германия (AFD) да играят важна роля. Мнозина виждат в сегашния канцлер спасител на Европа – дори и като пазител на западните ценности. Много зависи от стабилността на германската демокрация и икономика. Има огромни очаквания към Меркел като непоколебима котва в един несигурен свят.

Angela Merkel

Ангела Меркел (Reuters/K. Pfaffenbach)

Много в Европа и на Запад гледат на Ангела Меркел като на фар за надеждата и стабилността.

Шулц прави ляв завой в германската предизборна надпревара с Меркел. Кандидатът на социалистите Мартин Шулц предложи промяна на реформите в областта на труда, въведени от предишния канцлер на социалистите Герхард Шрьодер. Някои казват, че този ход „отваря прозореца по-широко“ за лявоцентристката коалиция.

Категории АкцентЕтикети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *