„Взгляд“: Ердоган пристигна в Русия не заради лука и зелето

„Взгляд“: Ердоган пристигна в Русия не заради лука и зелето

Руската преса нарече визитата на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган историческа, с очаквания за пробив в двустранните отношения в сферата на икономиката. Същевременно се отбелязва твърдостта на руската позиция и президента Владимир Путин по кюрдския въпрос, което очевидно не се харесва на Анкара, пише още изданието „Взгляд“. Наблюдателите са уверени, че този въпрос е първостепенен за Ердоган, защото под предлог за борба с кюрдите той взема под контрол сирийски територии.

Посещението на турския президент си поставя за цел отмяна на продължаващите търговски ограничения и възстановяване на стокообмена между двете страни, който да достигне 100 млрд. долара годишно. Друга негова задача е възобновяването на строителството на атомната електроцентрала „Аккую”, което беше преустановено за осем месеца, както и стартиране строителството на газопровода „Турски поток”.

Предвижда се подписване на споразумение за създаването на съвместен инвестиционен фонд за финансиране на проекти на територията на двете страни в размер на 1 млрд. долара. Ще се обсъждат голям кръг въпроси от военно-политически характер и по-специално възможностите за доставка на руско оръжие, включително зенитните комплекси С-400.

В съботния ден много турски издания посветиха първите си страници на „историческата и особена“ визита на Ердоган. Наблюдателите подчертават стремежа на двете страни да се върнат към до-кризисните си цели в икономиката. „Взгляд“ цитира вестник „Сабах“, който казва, че „за Русия растящото геополитическо значение на Турция е жизненоважно и определящо, особено в условията, при които икономическите центрове се местят от Атлантическия към Тихоокеанския регион“.

Вестник „Тюркие“ пише, че визитата има международно значение, особено за Европа, за която са изгодни проблемите в отношенията между Русия и Турция. Според изданието, това е „още едно доказателство, че Европа в последно време не знае как да постъпи и мисли хаотично“.

Това е второто посещение на Ердоган в Москва след нормализацията на отношенията между Русия и Турция. След сваления руски бомбардировач Ту-24 само официалното извинение на Ердоган донесе необходимия прелом и да започне възстановяване на отношенията.

Категории ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *