ЦРУ следило IP адреси на български компании

ЦРУ следило IP адреси на български компании

 

ЦРУ е следило около 130 IP адреса на компании в България, твърдят последните разкрития на сайта „Уикилийкс“, който публикува огромно количество нови документи за обекти и техники на следене, използвани от американското разузнаване.

Списъкът с IP адреси бе качен в раздела Vault 7 (Трезор 7), съобщи БНТ. Това е наименованието на секцията в „Уикилийкс“ с документи, за които се твърди, че доказват как ЦРУ е създавало зловреден софтуер за следене на потребителите чрез техните смартфони, смарт телевизори, компютри и нови модели автомобили.

В масива на „Уикилийкс“ няма лични български IP адреси, а само IP-та на компании – като „Лирекс“ (която участва в обществената поръчка за доставка на устройствата за машинното гласуване и осигурява машините за експерименталното му въвеждане – б.р.), телекомуникационни и интернет компании и доставчици (БТК, Мобилтел, Cosmo Bulgaria Mobile, „Нетера“, „Булсатком“, „Мегалан“, Blizoo, „Спектрум нет“, NET1, DigSys, Datecs, Dir.bg, „Нетинфо“, „Надежда нет“, „Люлин нет“, „Телекабел“ и др.), университети (СУ, УАСГ), Българската стокова борса, ОББ, Министерството на финансите.

Според „Уикилийкс“ и експерти най-вероятно IP адресите са били „зомбирани“ – термин, който в случая означава възможност за използване за следене на трети компютри и устройства. Смята се, че това е ставало чрез зловредни програми (т.нар. malware), които се получават по имейл. Когато заразеното съобщение бъде отворено, то автоматично поставя шпионски софтуер на компютъра или браузъра.

Пред БНТ главният технологичен експерт на „Лирекс“ Боян Янчев коментира: „Това, което можем да кажем за нас е, че нашите системи за обработка на инциденти не са регистрирали атаки към тези IP адреси.“

Категории Общество, ПланетаЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “ЦРУ следило IP адреси на български компании”

  1. Добре дошли в „прекрасният“ нов свят! Дж. Оруел предвиди нещо такова още през 1948 !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *