Туск бе преизбран въпреки съпротивата на Полша

Туск бе преизбран въпреки съпротивата на Полша

Полското правителство заплаши да провали срещата на върха в Брюксел заради избора, но не срещна подкрепа

 

Полякът Доналд Туск бе преизбран за председател на Европейския съвет днес въпреки възраженията на родната му страна. Преди това полското правителство заплаши да провали срещата на върха в Брюксел заради избора, но не срещна никаква подкрепа сред останалите страни членки.

За преизбирането на Туск гласуваха представителите на 27 страни членки, като само Полша беше „против“.

След преизбирането си той заяви, че ще „направи всичко по силите си, за да направи ЕС по-добър“.

Сегашният първи мандат на председателя на Европейския съвет изтича на 31 май. С преизбирането си той ще остане на поста до края на ноември 2019 г.

Преди гласуването полският външен министър Витолд Вашчиковски каза, че страната му ще направи всичко възможно гласуването да не се състои и ще информира партньорите си, че всяка среща на високо равнище ще бъде застрашена, ако бъде принудена да гласува.

Казусът е на път да създаде нов център на напрежение в Европейския съюз, който се опитва да се справи след решението на Великобритания да напусне.

Управляващата партия в Полша на Ярослав Качински твърдо се обяви срещу преизбирането на Туск и правителството номинира друг кандидат за поста – Яцек Сариуш-Волски.

„Предадохме на германците посланието си, че не е нужно председателят на Европейския съвет да се избира днес“, заяви външният министър Вашчиковски.

Туск, който е бивш полски премиер, стана председател на Европейския съвет през 2014 г., преди неговата центристка партия Гражданска платформа да бъде отстранена от властта в Полша от евроскептичната партия „Право и справедливост“.

Управляващите в родната му Полша консерватори се обявиха против неговата кандидатура с аргумента, че е политически пристрастен и се меси във вътрешните работи на страната.

Туск от своя страна отрече обвиненията на консервативното правителство в родината си, което на свой ред е критикувано от Брюксел за нарушаване на принципите на правовата държава.

Постът, заеман от Туск, е един от най-престижните в ЕС, защото председателят на Европейския съвет координира работата на страните членки, председателства срещите на върха и полага усилия еврочленките да говорят с единен глас на международната сцена, припомни Асошиейтед прес.

В петък срещата на европейските лидери ще продължи с обсъждането на предложените от председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан Клод Юнкер за бъдещето на ЕС след Брекзит.

Категории Общество, ПланетаЕтикети

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *