Варшава заплаши да блокира срещата на ЕС заради Туск

Варшава заплаши да блокира срещата на ЕС заради Туск

 

Полското правителство заплаши да провали срещата на върха в Брюксел, ако полякът Доналд Туск бъде преизбран за председател на Европейски съвет.

„Ще направим всичко възможно гласуването да не се състои днес. Ще информираме партньорите си, че всяка среща на високо равнище ще бъде застрашена, ако бъде принудена да гласува“, заяви полският външен министър Витолд Вашчиковски пред частната телевизия ТВН24.

Управляващата партия в Полша на Ярослав Качински твърдо се обяви срещу преизбирането на Туск и правителството номинира друг кандидат за поста – Яцек Сариуш-Волски. Туск обаче се ползва с подкрепата на големите държави членки, а досега никоя друга държава не е обявила официално резерви към него. Затова преизбирането му по време на срещата на върха днес се смята за сигурно.

„Предадохме на германците посланието си, че не е нужно председателят на Европейския съвет да се избира днес“, добави Вашчиковски, уверявайки, че „срещите за подкрепата за кандидатите продължават“.

Полските медии коментират два възможни сценария вследствие на офанзивата на Варшава против Туск.

От една страна, Полша би могла да поиска избирането да стане единодушно (действащото правило изисква квалифицирано мнозинство, но принципът за единодушието е широко застъпен в работата на ЕС). Това ще попречи Туск да бъде преизбран за още две години и половина на поста.

Според другия сценарий Полша, победена при гласуването, ще откаже да подпише заключенията от срещата, което ще ги направи невалидни.

Германският канцлер Ангела Меркел коментира от своя страна, че преизбирането на Доналд Туск начело на Европейския съвет ще е „признак на стабилност за целия Европейски съюз“.

„Днес ще вземем решение относно преизбирането на Туск като председател на Европейския съвет с нов мандат от две години и половина. Смятам, че преизбирането му ще е знак за стабилност за целия Евросъюз“, каза Меркел.

В петък срещата на европейските лидери ще продължи с обсъждането на предложените от председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан Клод Юнкер за бъдещето на ЕС след Брекзит.

Полското правителство е разработило проектопоправки към закона за дипломатическата служба, чиято цел е да бъдат изключени от съответните структури служителите, работили във външното министерство и други държавни агенции преди 1989 година.

„Подготвените поправки ще осигурят възможност да се избегне оставането на работа и бъдещото назначаване на хора, сътрудничели с държавния апарат преди 1989 г.“, съобщи полското външно министерство.

 

Категории Общество, ПланетаЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *