Бoйко Ноев: Македония няма повече бъдеще на унитарна държава

Бoйко Ноев: Македония няма повече бъдеще на унитарна държава

Политически елит впрегна цялата енергия на държавата за строежа на едно бутафорно минало, вместо да строи бъдещето, коментира бившият военен министър

 

Македония няма повече бъдеще на унитарна държава. Кантонизирането вече е приключило на практика. Въпросът е дали окончателното разделение ще стана по мирен или насилствен път.“

Това каза в интервю Бойко Ноев, министър на отбраната в правителството на СДС и в служебното правителство на Ренета Инджова, заместник-министър на отбраната в правителството на Любен Беров и бивш посланик в НАТО, Белгия и Люксембург, пред Фокус.

Той заяви, че политическата криза, която наблюдаваме от доста време, вече ескалира до положението, че Република Македония на практика губи своя суверенитет.

По думите му писмото на президента Георге Иванов до ЕС, НАТО и „стратегическите партньори“ на Македония е своеобразен SOS към международната общност, че корабът на Скопие потъва.

„Това е драматично признание, че страната е на ръба на пълното безвластие“, коментира Ноев. По думите му причините за това са най-вече вътрешни.

„Те не са прости, но казано с две думи, властващият досега политически елит впрегна цялата енергия на държавата и обществото за строежа на едно измислено, бутафорно минало, вместо да строи бъдещето на своите граждани. Властващият елит се остави да потъне заради комплекси за малоценност, заради геополитическа недалновидност и провинциализъм, заради персонална алчност. Това отслаби и допълнително раздели страната и днес виждаме резултатите“, каза Ноев.

Категории Общество, ПолитикаЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *