Унгария: ЕС да осъди албанската намеса в Македония

Унгария: ЕС да осъди албанската намеса в Македония

 

Унгария официално поиска Европейският съюз да осъди албанската намеса във вътрешните работи на Република Македония.

Унгарският външен министър Петер Сиярто поиска от неговите колеги от ЕС публично да осъдят така наречената „Албанска платформа“ за Република Македония и намесата на чужда държава и премиер във вътрешните работи на една съседна държава, съобщава БГНЕС.

Сиярто каза, че е поискал това и на предишния Съвет на ЕС, но тъй като не е имало гласност тогава, сега го казва публично.

„По време на последната среща на външните министри, призовах нашите европейски приятели да излязат с общо становище, защото е много чудно, че някои партии да имат или да нямат право на коалиция с една или друга партия от трета страна. Това е много чудна процедура, но още по-учудващо е, че ЕС не каза нищо по този въпрос“, каза Сиярто и добави, че до момента Унгария е заемала ясна позиция по този въпрос, така ще бъде и за напред.

„По време на днешната среща на външните министри, където в дневния ред са записани Западните Балкани аз ще бъда много гласовит, защото случващото се е абсолютно неприемливо. Нашата позиция е много категорична и няма значение дали ще сме сами, или трима, или петима“, подчерта ръководителят на унгарската дипломация.

Според македонската държавна агенция „Албанската платформа“ се очаква да бъде осъдена от Себастиян Курц, както от външните министри на Словения и Гърция Карл Ерявец и Никос Кодзиас.

БГНЕС припомня, че с участието на албанския премиер Еди Рама бе изготвена т.нар. „Албанска платформа“, която бе подписана от три албански формации в Република Македония – ДСИ на Али Ахмети, Движение „Беса“ на Билал Касами и Албанския алианс на Зиядин Села.

Платформата предвижда промяна в Конституцията, държавните символи и въвеждането на албанския като втори официален език на територията на страната.

Поради съюза между СДСМ на Зоран Заев и албанските формации президентът Георге Иванов на 1 март отказа да връчи мандат на Заев за съставяне на правителство. Според македонския държавен глава тази платформа обслужва чужди интереси и застрашава суверенитета и единството на Македония.

 

Категории Общество, ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *