Под контрола на Пеевски „Булгартабак“ ускорено задлъжнява

Под контрола на Пеевски „Булгартабак“ ускорено задлъжнява

Компанията трайно не плаща данъци, като отчита влошаване на финансовите си резултати

 

Откакто ДПС депутатът Делян Пеевски официално се появи в „Булгартабак“, производителят на цигари трайно влошава финансовите си резултати, задлъжнява все повече и вследствие на това не плаща корпоративен данък.

Това показва анализ на финансовите отчети на компанията, базиран на официалните отчети и доклади на „Булгартабак“, публикувани пред Българската фондова борса.

Консолидираните резултати на „Булгартабак“ за последното тримесечие на 2016 г. показват дългосрочни задължения за над 66.6 млн. лв. и краткосрочен дълг (до три години) към финансови институции за над 27 млн. лв. И двата показателя се влошават, като за същият период на 2015 г. са били съответно 58.3 млн. лв. и 26.6 млн. лв.

Катастрофални са и финансовите резултати на цигарения холдинг. В края на 2016 г. на консолидирано ниво дружеството отчита близо 13.5 млн. лв. оперативна загуба, срещу 23.8 млн. лв. оперативна печалба за 2015 г.

Печалба преди данъци изобщо няма, а „Булгартабак“ отчита загуба от 14.5 млн. лв. Това, разбира се, означава, че дружеството няма да дължи и данък печалба. Просто защото такава няма.

Забележителното е, че влошаването на финансовите показатели започва да се ускорява от последното тримесечие на 2015 г. Това е първият отчетен период, в който ДПС депутатът Делян Пеевски открито присъства като акционер в „Булгартабак“.

През лятото на 2015 г. компанията „НСН инвестмънт“ придоби „Табако инвестмънт“ на Петър Манджуков, която към края на 2014 г. притежаваше 368 362 акции на „Булгартабак“. По това време „НСН инвестмънт“ беше собственост на майката на Делян Пеевски – Ирена Кръстева. Впоследствие Кръстева дари дяловете си в дружеството на сина си и така Пеевски се сдоби с бизнес империя, която включва и прякото участие в „Булгартабак“.

През март 2016 г. формално се раздели с участието си в цигарения холдинг. В официално изявление, тиражирано основно от собствените му медии, той обяви, че дружеството страда от неговото име като акционер и по тази причина се оттегля.

Това обаче се случи, след като „Булгартабак“ раздаде през 2016 г. рекорден дивидент за над 31 млн. лв. Това е и последният случай, в който компанията реши да разпределя печалбата си, формирана през 2015 г., както и натрупаната печалба за предишни години.

Операцията по излзиането на Пеевски от „Булгартабак“ случайно съвпадна и с напускането на компанията на друг от големите миноритарни собственици – Едоардо Миролио, който притежаваше малко над 7%. Купувач на двата дяла се оказа дубайската TGI Middle East FZE. Това е дружество с неясен краен собственик, което беше посочено от КЗК като крайна компания собственик на купувача на „Булгартабак“ в сделка от февруари 2014 г. Тогава мажоритарният собственик на българския цигарен холдинг – австрийската BT Invest беше продадена от руската ВТБ на лихтенщайнската фондация Livero Establishment.

Фондация, за която частично участвалият във финансирането на сделката мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев неколкократно обяви, че е собственост на майката на Делян Пеевски – Ирена Кръстева.

И до днес нито една българска институция не е разследвала сделката, откъде е финансирането за нея, участват ли мръсни пари в трансфера и най-вече кои са крайните физически лица зад смяната на собствеността и контрола в „Булгартабак“.

Влошаването на финансовите показатели на цигарения холдинг има и още едно измерение. Единственият останал по-голям миноритарен акционер в „Булгартабак“ е Корпоративна търговска банка. Обявената в несъстоятелност банка има малко над 6% дял. По-лошите финансови показатели означават и по-ниска цена за този дял, когато синдиците на банката решат да продават този дял.

А това означава по-малко приходи в масата на несъстоятелност на банката. И по-малко възвращаемост на средствата, изплатени от Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

 

 

Категории Икономика, ПариЕтикети , , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *