Борисов: Ако сме втори, няма да правим кабинет след изборите

Борисов: Ако сме втори, няма да правим кабинет след изборите

Лидерът на ГЕРБ коментира възможностите за следизборните сценарии

 

Ако ГЕРБ остане втора политическа сила на предсрочния вот на 26 март партията няма да прави опити за съставяне на правителство, дори ако спечелилата политическа сила не успее да направи кабинет. Това стана ясно от думите на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов в четвъртък пред Нова телевизия.

“Винаги съм твърдял, че председателят на партията, победила на избори, трябва да бъде и премиер. Ако ГЕРБ сме втори на изборите, излизаме в опозиция“, каза той в отговор на въпрос какво ще направи ако остане втори, а партията спечелила вота не състави правителство.

Борисов коментира възможностите за следизборните сценарии – ако партията му е първа политическа сила и ако изгуби вота. В случай, че ГЕРБ не събере мнозинство, но спечели изборите, единствените с които бих почнал са колегите от Патриотичния фронт и от Реформаторския блок, обясни Борисов. “Нищо общо няма между ГЕРБ и партията на Веселин Марешки.

Само с ПФ и РБ е възможна коалиция след изборите“, коментира Бойко Борисов. “И с Каракачанов, и със Симеонов, и със Сидеров сме в нормални работни отношения, даже вчера се чух с Каракачанов“, допълни експремиерът. Той не пожела да коментира дали лидерът на ВМРО клони повече към БСП отколкото към ГЕРБ, тъй като не бил оторизиран да говори от името на други формации.

Според Борисов “като гледаме Македония, трябва да си представяме България след 26 март”. Моето истинско притеснение е какво се случва след 26-ти, допълни той. И поясни, че каквото и да се случи трябва да има „нормална“ опозиция, за да се осигури председателството на страната ни в ЕС.

За проваления дебат с основния си опонент – БСП, Борисов заяви: “Дебат няма да има. Категорично. Темата е приключена за мен“. “Угодих им, тя ме разиграва“, каза още Борисов по адрес на лидера на левицата Корнелия Нинова.

“Аз нито искам да притискам някой в ъгъла, нито искам да давам акъл на някой, който не го иска“, каза още лидерът на ГЕРБ, запитан с какви аргументи би притиснал опонентите от БСП в един дебат.

„Аз положих всички усилия, бях си преправил цялата програма – понеделник, вторник, никъде не пътувахме. Готвехме се, щяха да дойдат Горанов, Павлова, Захариева, които могат да обяснят на хората всяка цифра, всяко действие, което сме направили – не конфликтни хора. Угодих им на всичките капризи – очи в очи, само ние, пред всички телевизии, тя ме разиграва. Капризи не искам повече“, заяви Борисов и отново заяви, че ще чака Нинова в НДК на лидерски дебат.

„Предложих мач с две полувремена – първо между експертите, второ – аз и госпожа Нинова, очи в очи“. Тя обаче не се съгласила. Какво страшно има в това да покажеш хората, които ще изпълняват програмата за управление, попита той и след като все пак изгледа записа с нейното обяснение (Борисов не искал дебат очи в очи, искал да остави експертите на двете партии да дебатират) коментира: „Дори тука лъже госпожата“.

Всичко направихме за съдебната реформа, министърът си тръгна, защото не му се работеше. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за работата на Христо Иванов във втория кабинет на ГЕРБ. След това посочи колко много повече работа отхвърлила Екатерина Захариева.

Според Борисов предишното управление приело всичко, направило всичко за съдебна реформа и имало само един въпрос, по който се „запънали“ – за разпределението в прокурорската колегия във ВСС. Именно това накара Иванов да подаде оставка като министър на правосъдието на 9 декември 2015 г. Той обяви решението си минути, след като парламентът прие предложение на АБВ и ДПС за разпределението на квотите в прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Сега Иванов оглавява „Да, България“.

Попитан жив ли е моделът „Кой“, Борисов препрати въпроса към ДПС и БСП и заяви, че „в ГЕРБ няма модел „Кой“. Последният, който може да питате по тази тема, съм аз. Г-н Пеевски не е бил депутат от ГЕРБ, изтъкна лидерът на ГЕРБ.

Той беше категоричен, че изобщо не се притеснява от прокуратурата и че не вижда проблем в това хора от ГЕРБ да бъдат проверявани по всяко време.

Има преосмисляне по отношение на Русия, по отношение на НАТО – никакво, отговори Борисов на въпрос. „Когато дойде румънският премиер и предложи флотилия в Черно море, казах „Не“, припомни той и разясни какво е преосмислянето за Русия: „Влязохме в много тежък конфликт, но се оказа се, че европейският газов хъб може да заработи. Разбрахме се с президента Путин“.

След като Борисов се опита да включи темата за военния завод „Авионамс“ в разговора, но бе прекъснат с въпрос по друга тема, бившият премиер възрази: „Отделихте 10 минути да ме питате за Пеевски, а не искате да ме чуете за това, за което съм положил огромни усилия – за военния завод. Какво да кажа повече?“

Водещите не подминаха и темата за целуването на ръце, след като на Сирни Заговезни Цветанов целуна ръка на Борисов за прошка и това предизвика коментари.

„Възпитан съм на по-възрастния да целуна ръка. Ашколсун на тия, дето искат да се възползват, но това безродие… На всички възрастни хора в Банкя, които съм видял, съм се навел и съм целунал ръце – това ли не им хареса?“

Бившият премиер категорично не се съгласи с твърдението, че БСП са спечелили президентските избори. Победили? С независимия кандидат? Радев е работил за мен, бил е много по-близък до мен, отколкото до тях, заяви Борисов.

Все пак той заяви, че БСП имат общо със служебния кабинет. „Защо бягат от това да кажат, че правителството е тяхно и защо не кажат кои министри ще изпълняват фантастичната им програма?“, попита лидерът на ГЕРБ.

Борисов отрече твърденията за близост с Веселин Марешки. „Абсолютна манипулация и лъжа е, че ГЕРБ „обгрижва“ партията на Марешки. Нямаме нищо общо“, заяви той и попитан с кого би работил, ако спечели, отговори: Реформаторският блок и Патриотите.

Борисов призна, че е много притеснен какво ще се случи след 26 март и допълни, че не иска отношенията управляващи-опозиция да се превръщат във война. Ако спечелим, ще имаме нужда от нормална опозиция, каза Борисов.

Категории Акцент, ПолитикаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *