Спас Русев отново пробва да влезе в БТК

Спас Русев отново пробва да влезе в БТК

Петима нови членове на Надзорния съвет са заявени за вписване в момент, когато се очаква телекомът да похарчи 43 млн. евро в странна сделка по изкупуване на своята компания майка

 

Спас Русев отново пробва да влезе в Българската телекомуникационна компания (БТК). Това става ясно от заявление за вписване по партидата на телекома в Търговския регистър. С него са заявени петима нови членове на Надзорни съвет на БТК. Освен Спас Русев, за нови надзорници са предложени още четирима. Боян Иванович – банков телеком мениджър от системата на руската ВТБ, Франц Хьорхагер, който е изпълнителен директор на базираното в Австрия Mezzanine Management,  швейцарецът Зено Алоис Майер и канадецът Бруно Дюшарм, който е част от управителите на люксмебургското InterV Investment.

Ново от петимата е единствено името на Зено Алоис Майер. Останалите герои са добре познати от предишните опити за вписване на нови надзорници.

Това е трети опит на Спас Русев да се впише в НС на БТК. Всички предишни опити бяха блокирани с решения на Софийския градски съд, заради оспорване от Empreno Ventures на руснакът Дмитрий Косарев – бивш собстеник на 43% от БТК чрез верига от компании в Люксембург и България.

Искането за смяна в Надзорния съвет в БТК идва в момент, когато се очаква телекомът да похарчи 43 млн. евро в странна сделка по изкупуване на своята компания майка „Вива Телеком България“. Според информация на „Студия Трансмедия“ част от сегашните членове на НС са имали категорична позиция против подобна сделка, за която е доста спорно какъв точно положителен материален интерес би довела за телекома.

Според информация на „Студия Трансмедия“ сделката между БТК и InterV Investment за дял между 13 и 16% от “Вива Телеком България“ се бави именно в очакване на нов Надзорен съвет.

Най-вероятно очакването е, че новият състав на надзора ще погледне с по-добро око на сделката, която има всички белези на източване на телекома.

Според информация на „Студия Трансмедия“ на 28 февруари 2017 г. (след един ден) изтича срокът за плащане от страна на люксембургската Viva Telecom на главница и лихви по кредита към ВТБ. Подписването и изпълнението на „сделката“ между БТК и InterV Investment за дял от “Вива Телеком България“ е единственият механизъм нагоре по веригата собственост на БТК да се осгури ликвидност, с която да се плащането на дълга към ВТБ.

Стресовата ситуация в собствениците на БТК, водени от Спас Русев, е най-вероятното обяснение и за случващото се във футболния клуб „Левски“ в последната седмица. Мажоритарният сосбтвеник Русев обяви, че напуска отбора и че клубът е в практически фалит. До този момент обаче той не е обявил на кого ще продаде акциите на „Левски“. В последните два дни ръководството на „Левски“, назначено то Спас Русев дори заговори за „връщането му“ в клуба.

Категории Акцент, ПариЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *