Великобритания ще спре достъпа на граждани от ЕС

Великобритания ще спре достъпа на граждани от ЕС

Безсрочното пребиваване ще се отмени заради България и Румъния

 

Британският премиер Тереза Мей планира да отнеме предсрочно право на свободно придвижване на гражданите от страните от ЕС след 15 март, съобщи в понеделник “Дейли Телеграф“. Аргументът е, че в противен случай “половината граждани от Румъния и България“ може да се окажат във Великобритания преди Брекзит.

Тереза Мей смята да обяви, че след 15 март гражданите на ЕС няма да имат право да пребивават за постоянно в страната.

Това няма да засегне правото на свободно пребиваване за 3.6 млн. европейци, които са пристигнали във Великобритания преди тази дата. Лондон очаква същото отношение към британските граждани на територията на останалите държави от ЕС, които са около 1.2 млн. души.

Йън Дънкън Смит, евроскептичен депутат от консервативната партия, коментира: “Тереза разбира, че ако иска да поеме контрол, трябва да започне да командва самоуверено. Тя ще внесе яснота, поставяйки краен срок, докато ЕС започва да изглежда все по-объркан и подъл“.

ЕС твърди, че правото на свободно движение на европейските граждани във Великобритания може да бъде ограничено в деня, в който страната вече няма да е член на съюза.

Плановете бяха обявени след публикуването на последните данни на имиграцията към Великобритания. Те показват, че общият брой имигранти намалявано, но пристигащите от Румъния и България се увеличават.

Категории Акцент, ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *