„Ние, Гражданите“: Искаме да знаем истината за КТБ

„Ние, Гражданите“: Искаме да знаем истината за КТБ

Отворено писмо от НПО „Ние, Гражданите“ до президента Румен Радев

 

Вера Ахундова и Димитър Божилов от НПО „Ние, Гражданите“ се обърнаха към президента Румен Радев с отворено писмо, в което настояват българското общество най-сетне да научи истината за фалираната  банка КТБ.

Ето целия текст на писмото:

 

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ,

Тъй като отговорът на Вашата администрация на наше писмо от 26.01.2017 г. с молба за разсекретяване на стенограмата от срещата на 29.06.2014 г. при президента Плевнелиев е много „информативен”, си позволяваме първо, да ви повторим, че НПО „Ние, Гражданите“ е неправителствена организация, която обединява над 7000 души пострадали вложители в умишлено фалираната и ограбена „Корпоративна търговска банка“ АД, като една от основните цели на сдружението е разкриването на пълната истина за този фалит и последвалото разграбване на активите.

Очевидно, че след като вашите сътрудници не са прочели за какво Ви молим, не са разбрали и от името на кого молим. Т.е., Господин Президент, ние искахме разсекретяване на многострадалната стенограма, а Вие не ни дадохте достъп до нея по Закона за достъп до обществена информация. Разбира се, в нарушение на ЗДОИ, няма никакви обяснения защо ни отказвате тази информация, която сме поискали…

Ако все още не сте прочели тази стенограма, Господин Президент, позволете да Ви дадем някои пояснения за ситуацията около нея и за решенията, взети на тази среща:

 • Първо, и най-важното, настояваме да узнаем истината за политическите позиции и решения, които са предложили и взели политиците по един икономически казус, какъвто е казусът КТБ и ситуацията, свързана с банковата паника тогава. Фразата на бившия управител на БНБ Иван Искров беше „На ход са политиците”, въпреки че едва ли една банкова криза изисква  политически решения. Но не разбрахме каква точно е била кризата тогава, нито какви са били решенията.
 • Второ, в тази стенограма най-вероятно е заровена презумпцията за независимостта на БНБ. От политиците. Което е огромно нарушение на европейското законодателство и минира всяка вероятност за членство на страната ни в Единния банков орган.
 • Трето, и по-конкретно: ще цитираме вечния подуправител на БНБ Калин Христов, който при изслушването на новите стари подуправители пред Комисията по бюджет и финанси на 23.07.2015 г. казва, че в периода около 20 юни 2014 г. „има ликвиден натиск и проблеми не върху една, а върху 14 банки… Системен натиск, който поставя цялата система под риск… Допълнителното усложнение идва от политическата среда и разнопосочното говорене на политическите лидери и партии, което допълнително усложнява ситуацията и усилва системния натиск върху банките…”. Независимо от одобрената от Дирекция „Конкуренция” на ЕК държавна помощ за банките в България самото й осъществяване на практика е свързано със записването на бонд от търговските банки и възможността и/или желанието им да осигурят спасителния ресурс при наличието едва на 1,5 млрд. лв. в държавния резерв към тази дата. Пак по информация на Калин Христов.
 • Четвърто и още по-скандално: в интервю на шефа на специализираната прокуратура Иван Гешев пред в. „Труд” от 08.02.2017 г. той казва, че не бил чел стенограмата(!?), но предполага, че „… В момента на това заседание може би и БНБ не е знаела истината (за КТБ). Ако е имало решение да не се спасява КТБ, то е логично. Какъв е смисълът да се налива в каца без дъно. Все едно американската държава да спасява пирамидата Мадоф”.

Което, уважаеми Господин Президент, означава:

 1. Че решението да не се спасява КТБ е взето на това заседание при президента Плевнелиев по всякакви политически, реваншистки, печалбарски мотиви, но не и въз основа на задължителните в такава ситуация икономически обосновани факти. Или по-просто – направо си е било пазарлък…
 2. Че това решение е взето от заинтересовани лица, каквито са били присъстващите на срещата банкери – изпълнителни директори и акционери на търговски банки – конкуренти на КТБ, както и от лица, които са кредитополучатели от тази банка, в т.ч. лица от изпълнителната власт и депутати.
 3. Че това решение е било взето под условие да се помогне на останалите банки незабавно, за което през нощта на 29–30 юни 2014 г. банките пожарно са събрали около 1,4–1,5 млрд. лв, за което свидетелстват и нашите членове – служители в търговски банки.
 4. Че никакъв анализ за финансовото състояние на КТБ не е бил правен или изискван или използван при вземането на това решение на 29.06.2014 г., седмица след затварянето на банката.
 5. Че въпросът с одита на КТБ, необходим и задължителен във всяка нормална страна, за да представи истинската картина на състоянието на пасивите и активите на една банка, не е бил нито необходим, нито поръчван, нито желан. За прах в очите на публиката впоследствие са използвани измислените консултантски договори, на изпълнителите на които БНБ е заповядало да оправдаят постфактум по всички възможни начини вече взетото решение за отнемането на лиценза на банката.
 6. Че крупната измама с отнемането от БНБ на лиценза на банката без финансови основания, без одит, за което говори и окончателното решение на ВАС от 24.11.2016 г., налагащ на синдиците да направят одитиран годишен отчет на КТБ за 2014 г., е бил не само санкциониран от високо равнище с участието на политически лидери, правителството и парламента, но и съпроводен с измама на европейските институции.
 7. Че фалшивите изводи в Доклада на ЕК за дисбалансите във финансово-банковата сфера на България са били в резултат на измама и незаконен лобистки натиск, упражнен от български евродепутати и/или еврокомисар и родни политици на власт.

В контекста на тези факти се налагат и други изводи. Например това криминално решение да се фалира системна банка без финансово-икономически анализ на състоянието й и последиците от фалита й обяснява засекретяването на всички възможни документи, свързани с нея.

Без отговор засега остават и други въпроси. Дали тази среща представлява заговор срещу държавата и кои са участниците в нея. Защото за нас би било интересно, а за Вас полезно да знаете дали присъствалите на тази среща лица са имали допуск до информацията, която са обсъждали. За което, разбира се, ще изпратим сигнал до Главния прокурор, който, както се случва през последните 2,5 години, дори няма да ни отговори. Ще подадем и сигнал срещу синдиците, които не са и нямат намерение да изпълнят цитираното решение на ВАС.

Освен това ние наивно си мислехме, че българската прокуратура, олицетворявана от Главния прокурор и шефа на специализираната прокуратура, са призвани да защитават държавата, т.е. нейните граждани, институции, права и собственост! Дали?

Защото американската прокуратура не е защитила пирамидата Мадоф, а гражданите, пострадали от тази пирамида, които получиха парите си до стотинка.

Най-малкото от спортен интерес, Господин Президент, не сте ли любопитен да разберете сам истината за стенограмата и КТБ и да я покажете на българските граждани, на които предизборно обещавахте прозрачност и справедливост? Защото доверието, ако перифразираме Гешев, също не е бездънна каца.

В. Ахундова, Д. Божилов, съпредседатели на НПО „Ние, Гражданите“

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *