Кабинетът поиска Радев да отстрани главния секретар на МВР

Кабинетът поиска Радев да отстрани главния секретар на МВР

Георги Костов и министър Пламен Узунов взаимно се обвиняват в политически натиск

 

Служебният кабинет поиска в сряда президентът Румен Радев да отстрани от длъжност със свой указ главния секретар на МВР Георги Костов. Това съобщи след правителственото заседание вътрешният министър Пламен Узунов.

Мотивът за предложението към държавния глава е, че Костов „е накърнил интересите на МВР и на обществото и е уронил престижа на МВР“, поддавайки се на политически натиск за смяната на петима полицейски началници.

Самият главен секретар реагира с противоположни обвинения към Узунов и служебния премиер Огнян Герджиков, обвинявайки ги на свой ред в политически натиск. Обяви още и че е подал два сигнала в прокуратурата срещу министър-председателя и вътрешния министър.

„В периода 2015 – 2016 г. са събрани достатъчно данни, че е упражнил натиск върху бивши и настоящи служители на МВР, с което те са били отстранявани от работа не по установения ред – той е станал причина да бъде нарушен политическият неутралитет“, обясни мотивите за предложението към Радев служебният вътрешен министър.

По думите му Костов е твърдял, че „единствената причина, заради която ги отстранява, е политически натиск спрямо него“.

„Натискът е бил политически, без да се цитира определена политическа сила. Няколко са случаите, в които сме събрали такива данни, конкретно за 5 служители. Сигурно има и такива, за които все още не сме събрали“, добави Узунов.

По неофициална информация става въпрос за назначаването на настоящите шефове на областните дирекции на МВР в Ловеч, Плевен, Монтана, Видин и Перник – съответно Милен Маринов, Красимир Начев, Ивайло Антонов, Янко Янколов и Валентин Бучински.

Последва импровизиран брифинг на Георги Костов пред МВР, на който той обясни, че е научил от медиите за предложението на кабинета Радев да подпише указ за освобождаването му и никой не му го е съобщил официално по служебен път.

„Миналата сряда в 9.15 часа сутринта ми бе поискана оставка от министъра на вътрешните работи. Мотивът беше, че съм загубил доверие. Естествено, проведохме разговор, съдържанието на който, като човек, познаващ нормативната база в страната и знаещ правата си, съм сезирал в писмен сигнал до прокуратурата, който съм завел и входирал на 35-ата минута след приключването (на разговора) – за оказван политически натиск да подам оставка по собствено желание. Аз такова желание нямам“, заяви главният секретар.

Попитан дали Узунов е имал някакви забележки към работата му, Костов разказа, че единствените му претенции били по линия на административната реформа на МВР, но след като му било обяснено, че тя е в ход след последните промени на Закона за МВР, повече не повдигнал темата.

Главният секретар категорично отрече да е упражнявал натиск над свои подчинени да напуснат, за да бъдат сменени по политически причини: „За мен е повече от странна тази интерпретация, защото тя издава определено непознаване на Закона за МВР (ЗМВР). Главният секретар от началото на 2015 г. с влизане в сила на Закона за изменение и допълнение на ЗМВР няма отношение по освобождаване на професионални ръководители. Оставките не се депозират при мен.“

„Най-комичното в цялата ситуация е, че в сряда, миналата седмица, аз бях потърпевш от действия, които в момента ми се вменяват“, обобщи Костов, след което припомни, че двама от визираните от Узунов сменени директори са били пенсионирани и дори се снимали с главсека „усмихнати и прегърнати“ при смяната им.

Той коментира още, че отстраняването му едва ли е самоцел, а е „послание и към всеки един професионален ръководител в МВР“.

„Когато ми е поискана оставка с политически натиск, сезирам компетентния орган. Когато ми е поискана оставка от министър-председател с мотива – „загубихте, нямате нашето политическо доверие“ – отново съм сезирал съответния орган, който е компетентен да извърши проверка. Надявам се, че българската прокуратура ще извърши обективна проверка и истината ще излезе наяве, аз няма какво да крия“, добави Костов.

Той не пожела да коментира дали има информация за други предстоящи уволнения от професионалното ръководство на МВР, за да не внесе „допълнително чувство за несигурност“ сред колегите му.

„Очи в очи служебният министър ми е заявил, че може да работи с мен, но има натиск от другите ръководители в държавата – премиера“, каза още той в отговор на въпрос какво му е заявил Узунов, след като е встъпил в длъжност.

Попитан дали разглежда искането му за отстраняване като реваншистки акт или то има връзка с предстоящите избори, Костов бе лаконичен: „Обяснявам си го по следния начин – странен и непрофесионален акт, който в контекста на предстоящите избори е безотговорен.“

Временно длъжността на главния секретар ще се изпълнява от сегашния заместник Георги Арабаджиев. Георги Костов бе назначен за главен секретар по предложение на втория кабинет „Борисов“ в края на 2014 г. Преди това той беше шеф на полицията в Бургас.

Категории Общество, ПолитикаЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *