Е. Михайлов: Ако се намери донос от Местан, отказвам се от листата

Е. Михайлов: Ако се намери донос от Местан, отказвам се от листата

 

Режисьорът Евгений Михайлов защити решението си да влезе в листите на ДОСТ, като описа Лютви Местан като „убеден антикомунист“.

„Ние не сме параван на някого. След като всички искаха мажоритарни избори, тук има една листа от хора, заявили своите позиции през всички тези години. Ако можем да направим заедно нещо, за да се разбие монополът на Сараите на Доган – монопол върху българското политическо пространство – ще го направим с удоволствие“, каза Михайлов за бТВ.

На въпрос дали е направил проверка за наличие на бивши агенти на ДС в листите на ДОСТ, Михайлов заяви, че е убеден, че „в 24 МИР София няма такива“. По данни на Комисията по досиетата обаче Лютви Местан има съпричастност към ДС с агентурен псевдоним „Павел“.

„Видях, че има картонче, направено по времето, когато е бил войник. Няма унищожено досие, няма налично досие. На много хора, за които е предвиждано да бъдат реализирани след 1989 г., са унищожени досиетата, но по други дела се виждат донесения от същите агенти. Ако се намери донесение на агент „Павел“ и неговото досие, бъдете сигурни, че аз ще се разгранича от тази листа“, посочи още той.

Лютви Местан е бил в СДС до 1993 г. и не е участвал в създаването на ДПС „под контрола на КГБ и Държавна сигурност“, каза още Михайлов.

На въпрос дали одобрява политиката на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, с когото Лютви Местан има чести контакти, Михайлов отговори:

„Аз не одобрявам всички действия, които се провеждат при неспазване на законите. Включително това, което свърши предишното правителство (на Бойко Борисов) по предаване на хората, които бяха поискани, по толкова бърз начин. Какво общо има Ердоган? Лидерът на една партия трябва да може да се среща с всички, още повече че в Република Турция живеят над 300 000 български граждани, изгонени от комунистическия режим“.

Той неколкократно призова всички да гласуват за „други партии“, ако техните програми съдържат предложения за „лустрация, отпадане на давността на престъпленията на комунистическия режим и реална промяна в съдебната система“.

Категории Общество, ПолитикаЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *