45 нарушения с „индикации за измама“ във военното министерство

45 нарушения с „индикации за измама“ във военното министерство

Премиерът Герджиков даде брифинг за проверката по министерства на правителството „Борисов“ с акцент на обществените поръчки

„Политическата коректност изискваше областните управители да подадат оставки, тъй като са част от предишното управление.“

Това заяви служебният министър-председател Огнян Герджиков за смяната на половината областни управители от правителството на Бойко Борисов на пресконференция в Министерски съвет, на която представи резултатите от проверките в министерствата.

„Поради зачестилите спекулации по смените на областни управители, бих искал да подчертая, че освобождаването им и назначаването на нови, бе осъществено изцяло в рамките на закона с решение на Министерски съвет.

От страна на правителството не са изпращани каквито и да е писма, адресирани до конкретни личности“, обясни Герджиков.

По думите му както кадровата политика по отношение на областните управители, така и решенията по този въпрос, са публични. Премиерът коментира още нарушенията в обществените поръчки по ведомства.

„Разпоредих проверката на 30 януари, такава бе заръката и на експремиера Борисов, и на президента на републиката при формирането на служебния кабинет. В 9 процедури за обществени поръчки на Министерството на отбраната е установено наличието на индикатори за измама и други сериозни нарушения.

Проверките са извърши от ведомствените контролиращи органи, а сигналите са изпратени към компетентните институции за последващи действия“, заяви Герджиков във връзка отчета за ревизията на кабинета „Борисов- 2.

„В проверените обществени поръчки в част от министерствата не са установени съществени нарушения при провеждането на обществените поръчки. Има единични случай на административни и технически пропуски, които като цяло не се отразяват върху законосъобразността на проведените процедури“, посочи той.

По думите му това са министерствата на финансите, на транспорта и информационните технологии и съобщенията, на младежта и спорта, на околната среда и водите, за земеделието и храните, на труда и социалната политика, на образованието и науката, на туризма и на енергетиката.

Различна е ситуацията в МО, отбеляза Герджиков. 45 нарушения на ЗОП е открила проверката във военното министерство. 9 от тях са предадени на военна прокуратура поради „наличие на индикации за измама“.

„В министерството на отбраната през 2016 година са проведени 113 процедури за обществени поръчки. От тях са били прекратени 31. Остават 82 – за доставка на стоки и предоставяне на услуги, които са приключили с подписване на договори. В резултат са подписани 123 договора и 23 допълнителни споразумения. При извършения анализ са установени нарушения на 45 от 82 процедури – повече от половината – 45 нарушения на закона за обществените поръчки и други нормативни актове. От тях по 9 процедури е установено наличието на индикатори за измама и други сериозни нарушения и са предадени на военната прокуратура. Останалите са изпратени на агенцията за държавна финансова инспекция“, посочи служебният премиер.

Нарушения има още в обществени поръчки на АПИ, на икономическото ведомство и на Агенцията за малките и средни предприятия.

Забавени поръчки пък открили в МЗ, МВР. Забавени поръчки били констатирани и в МЗХ. Служебният министър-председател предупреди, че това можело да доведе до спиране на пари от ЕС.

Недоволство предизвика невъзможността на журналисти да задават въпроси по време на брифинга, но премиерът обеща това да стане следващата седмица.

 

Категории Акцент, ПолитикаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *