Съпругата на Радев с охрана от НСО

Съпругата на Радев с охрана от НСО

Грифът „строго секретно“ дава възможност на НСО да не отговаря на никакви по-конкретни журналистически въпроси

Националната служба за охрана охранява съпругата на президента Румен Радев Десислава заради „наличие на конкретна застрашеност“ срещу нея. Това се разбира от съобщение на службата в петък след медийни публикации, че първата дама се ползва с охрана от държавните гардове.

НСО обяснява, без да посочва конкретни имена, че има право да слага охрана на семейството на президента при „наличие на конкретна застрашеност, произтичаща от заплахи за безопасността на съответното лице или рискове от извършване на посегателства срещу личността му, включително актове на тероризъм, по смисъла на НК“.

НСО е на подчинение на президента и на практика работи изцяло „на тъмно“. Въпреки че след десетилетия беззаконие най-накрая бе приет Закон за службата, който й дава широки правомощия. Решенията й остават в тайна за данъкоплатците, които всяка година финансират охраната на политиците с десетки милиони, тъй като са класифицирана информация.

„Фактическите основания, степента на застрашеност, както и видове охрана, определени на конкретни лица, са елементи от решението на комисията по чл. 23 от ЗНСО. Решенията на комисията представляват класифицирана информация и са маркирани с гриф за сигурност на информацията“, обясняват още от НСО.

Решенията кой да бъде охраняван се взимат от комисия, в която участват главният секретар на МВР, председателят на ДАНС и началникът на НСО. Така и не е ясно кога точно заседава тази комисия.

Грифът „строго секретно“ дава възможност на НСО да не отговаря на никакви журналистически въпроси. Службата все пак е поставена под известен контрол и понякога ръководството й дава обяснения пред ресорните парламентарни комисии, но те отново не стават достояние на гражданите.

В този дух НСО довършва краткото си и неясно съобщение със следното припомняне: „По силата на посочените правни норми исканата информация представлява държавна тайна. По тази причина НСО не може да коментира публикации в медиите, нито да разгласява информация за предоставена охрана: субекти на застрашеност, степен на застрашеност, вид, обхват и времетраене на охраната, изменение или прекратяване на охраната“.

Съобщението очевидно е публикувано заради „публикации в някои медии“ и „запитвания на журналисти“.

От пресцентъра на президента пренасочват всички въпроси по темата към НСО.

За разлика от съпругата на президента Росен Плевнелиев, Десислава Радева е в центъра на общественото внимание. Тя придружава държавния глава Румен Радев на официални събития и демонстрира подкрепата си. Възстанови се и практиката в президентството първата дама да има свой кабинет.

Тя привлече внимание още по време на предизборната кампания. Казусът с назначението й във Военновъздушните сили, които бяха ръководени от съпруга й Румен Радев, породи съмнения за конфликт на интереси. Държавният глава обаче категорично ги отхвърли.

Заради изключителната чувствителност на данъкоплатците към НСО, и по-конкретно към поведението й на пътя, тя е чест обект на предизборни обещания. Лидерът на БСП Корнелия Нинова например поиска от новоизбрания президент Румен Радев да направи ревизия на службата, но засега не се знае дали държавният глава е взел сериозно препоръката.

Нинова алармира, че са поръчани още „две нови коли за Националната служба за охрана за много пари“, а бюджетът на службата за следващата година е завишен – от 34 млн. на 37 млн. лева.

Миналата година службата за пръв път обяви публично и етичния си кодекс. Според него  „служителят на НСО е активен член на обществото и обществото му дължи уважение и добра материална осигуреност“.

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *