Адвокатът на издирван от Интерпол украински олигарх затваря сделката за БТК

Адвокатът на издирван от Интерпол украински олигарх затваря сделката за БТК

Кеймпе Рейтсма е единственият упълномощен от люксембургската компания InterV директор, който може да продаде на БТК до 25% от нейната компания майка

Странната сделка, при която Българската телекомуникационна компания (БТК) ще купи част от собственика си „Вива Телеком България“ за 43 млн. евро придобива все по-криминални измерения.

Според информация на „Студия Трансмедия“ единственият упълномощен от люксембургската компания InterV Investment директор, който може да продаде на БТК до 25% нейната компания майка е холандецът Кеймпе Рейтсма. InterV Investment има общо трима диркетори и Рейстма е един от тях.

Кой Кеймпе Рейтсма

Публикация на „Биволъ“ свързва Рейтсма с издирвания от Интерпол олигарх Юрий Иванющенко, обвиняван във финансови злоупотреби и финансиране на сепаратистите в Донецк. За „червената бюлетина“ срещу Иванющенко обяви лично вътрешният министър на Украйна Арсен Аваков в профила си във Facebook. Иванющенко е издирван за незаконно обогатяване и други престъпления.

Иванющенко придобива през март 2011 г. 25% от дяловете на металургичния гигант „Азовмаш“ в Мариупол. Експерти, цитирани от Комерсант-Украйна, оценяват този трансфер на 175 млн. долара. „Биволъ“ проследява придобиването на дяловете, което става през кипърската фирма Totalserve, в която Рейтсма работи от 2010 г. Тя е номинален собственик на Wessanen Trading Limited, която държи 50% от дяловете на „Азовмаш“. Totalserve прехвърля част от дяловете си на две други фирми: 20% на Alicom Investment и 21% на Ampezza Limited. На 16 ноември 2011 като краен собственик на Ampezza Limited е вписан синът на Юрий Иванющенко – Арсен. Собственик на Alicom е друга офшорка от Британските вирджински острови, която също се свързва със семейството на Иванющенко. След трансфера Wessanen Trading Limited се преименува на Azovmashinvest Holdign Limited. На 22 октомври 2013 г. директор на фирмата става Кеймпе Рейтсма и остава такъв до момента.

Голяма част от бизнеса на Иванющенко е финансиран с кредити от руската банка ВТБ. Именно тя, чрез инвестиционното си поделение VTB Capital, е кредитор и на люксембургската Viva Telecom. Това е дружеството, което придоби контрол над InterV Investment в сделка за 330 млн. евро. От тях 240 млн. евро са кредит от VTB Capital, които са и съсобственици със Спас Русев и компания на братята Милен и Георги Велчеви, както и фонд на американския инвеститор Майкъл Таненбаум.

Веднага след придобиването на контрол над  InterV Investment през август 2016 г. новите собственици подмениха директорите в компанията. Тогава сред тях попадна и Кеймпе Рейтсма.

Сделката

Източници на „Студия Трансмедия“ определят Кеймпе Рейтсма като директна номинация на ВТБ. Сега Рейтсма получава едноличното право да разписва договори и документи, които да придвижат сделката по продажбата на до 25% от „Вива Телеком България“ в трансакция за до 43 млн. евро. Според информация на „Студия Трансмедия“ предмет на първия договор са 40 340 000 акции от „Вива Телеком България“, което се равнява на 16% от капитала на компанията. За тях Рейтсма вече има разписано пълномощно. Цената, която InterV Investment и БТК са постигнали за този първи пакет е 30 млн. евро.

Забележителното е, че InterV Investment е дала правото на Рейтсма да продава акции до 25%, като единственото условие е това да става при цена от поне 3 млн. евро на 1%.

Цялата схема изглежда като структуриране на достатъчно добро документално обезпечение за изпомпването на кеш, според колкото има нужда. Според информация на „Студия Трансмедия“ в края на 2016 г. БТК има общо 30 млн. евро наличен кеш. Това означава, че компанията ще плати всичките си налични средства в странна сделка, от която няма никаква видима полза.

 Някой със сигурност има полза

Сделката предсатвлява брутален опит за заобикаляне на ред закони. На първо място това е опит за заобикаляне на забраната за финансово подпомагане. При нея придобиването на една компания не може да стане със средства на самата комапния. Точно това, обаче, се случва сега. Средства с произход крайната придобита компания ще отидат в придобилите я.

Средствата, които ще бъдат изпомпани от БТК най-вероятно ще бъдат изпозлвани за погасяване на задълженията на Viva Telecom, както и участващите в нея, към VTB Capital. За това свидетелства и готовността на ВТБ да вдигне обезпечението върху „Вива Телеком България“. Според информация на „Студия Трансмедия“ VTB Capital е дал съгласие за заличаване на залог от 16% върху първия по ред залог на „Вива Телеком България“.

Присъствието на Кеймпе Рейтсма поставя и въпроса дали във финансирането на придобиването на БТК е участвал и издирваният от Интерпол Юрий Иванющенко. Ако това е така, то криминалният характер на цялата сделка става забележителен.

Сделката обаче има и друга светлина. Чрез нея по най-елементарен, но и брутален, начин се заобикалят запорите, които българскатадържава е наложила върху различни елементи в структурата на собственост в БТК. КОНПИ има наложен запор върху 43% от „Вива Телеком България“. Те са обезпечение по претенциите, които държавата има към бившия собственик на БТК Цветан Василев заради фалита на КТБ.

Сделката обаче би занижила цената на БТК, а от там и на „Вива Телеком България“, което е в пряк ущърб на държавата, защото понижава и цената на обезпечението.

Сделката би наранила и масата на несъстоятелност на КТБ, където държавата отново има интерси като най-голям кредитор през Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). БТК не е кредитирана директно от КТБ, но е най-големият активи, придобит с пари с произход от банката. Запазването на този актив в най-добри пазарни параметри би трябвало да е основна цел на синдиците на КТБ, на ФГВБ, както и на финансовия министър. Странната пасивност на държавата е на път за втори път да се окаже ключова в изпускането на БТК.

През периода 2015 – 2016 г. заради пасивността на кабинета на Бойко Борисов и нефовият финансов министър, близкият до ДПС депутата Делян Пеевски, Владислав Горанов държавата пропусна шана да стане едноличен собственик на 76% от БТК. Отново по линия на несъстоятелността на кредитираните от КТБ дружества.

Категории Акцент, ПариЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *