Това е, което имаме като елит

Това е, което имаме като елит

От художествено-творческата интелигенция не може да се очаква друго освен плакатно художествено творчество

На 9 февруари медиите гръмват с новина: Широка лъка не иска две сирачета бежанци. Били от Афганистан, родителите им – убити във войната. Пратени са в местния дом за изоставени деца от столичните социални служби. Кметът и хора в Широка лъка ги пъдят.

В медии и социални мрежи настава мощно възмущение. “Широка лъка – тясна за чужди”, пишат сайтове. Вървят призиви за бойкот на родопското селце, всеки, който иска да го смятат за модерен и елитарен гражданин, се чувства длъжен да се произнесе: “Нацизъм!”, “Фашизъм!” Известният професор културолог от СУ Ивайло Дичев (син на Стефан Дичев) пише, че това е расизъм, а на плахите опити да му се обясни, че няма как да е, повтаря: “Расизъм!”  Това, че афганистанците и хората в Широка лъка са от една раса,

няма значение за всеобхватната му професура.

Няколко часа по-късно става ясно, че двете сирачета от Афганистан са на 16 и 17 години. Ние мислим, че хората в Широка лъка са изгонили някакви клети малчугани, обаче те се оказват мъже. Възрастта им е невръстна, разбира се, обаче в много страни по света 17-годишните момчета са вече в казармата. Те реално са си мъже с всички плюсове и минуси. Това, че точно “дечица” на тази възраст, и пак от Афганистан, вилняха в Харманли – обръщайки контейнери, палейки гуми, вдигайки барикади като истински фронтови бойци и мятайки камъни по полицията – за възмутените няма значение.

След още няколко часа се оказва, че домът в Широка лъка е за деца до 14 години. За възмутените пак няма значение. Съвсем пък няма значение, че на 10 февруари вечерта Франция съобщава, че са арестувани четирима души, заподозрени в готвене на мощен атентат –

единият е момиче на… 16 години.

Клеймящите “модерни” българи са слепи, че всеки трети атентат по света се извършва от хора на тази възраст. Забравили са, че (само)убиецът от Ансбах престоя преди това в България, раздавайки кротки интервюта пред държавната БНТ – бе благовиден хрисим младеж, за когото никой не предполагаше какво ще извърши.

На 13 февруари гръмва нова медийна бомба: кметът и хората в Елин Пелин не искат сирийско семейство. Бежанците имат син у нас, изглежда интегриран. На телевизионните кадри не личи сирийците да са лоши хора. Присъдата на “модерните” е позната: “Нацизъм!! “Фашизъм!”… Всъщност нито сега, нито при Широка лъка, нито в Елин Пелин, Розово и т.н. са чули най-важното – че хората се притесняват не от конкретните бежанци, а от последваща лавина от заселване. Притесняват се селото им да се превърне в бивак като Кале. Страхуват се от тероризъм. Възмутените са слепи, че подобни страхове изпитват милиони европейци – и в Германия, и във Франция, в Австрия… И не те – “модерните”, “елитът”, а

българските селяни са представителната европейска извадка в момента.

“Културният елит” не вижда, че ако в българската провинция нейде се е появила диващина, то вината е негова – защото той отдавна телом и духом се пренесе в евроатлантически пространства, изоставяйки родната си страна. Ако и това не разбира, значи за чеп не става.

Няма да анализираме дали този “елитарен” гняв е поза, дали възмутените няма да бъдат първи на опашка в Широка лъка, ако им подарят безплатна ваканция… Няма да разсъждаваме защо и как бе създадена точно такава интелигенция у нас (тя се самоназовава либерална, но е такава, колкото бай ви Ганя е либерал)… Трябва обаче да бъде казано следното:

Всеки опит да се лепят етикети е махленска профанщина. Клейменето не е анализ. А щом не е, плювните разкриват собствената несъстоятелност на авторите, напук на претенциите им –

умните хора търсят причини, намират обяснение и предлагат решения.

Неумните произвеждат плакатни декларации. Но какво да очакваме от наследниците на художествено-творческата интелигенция? Май нищо друго, освен художествено творчество.

Това е, което имаме като елит, би казал Цветанов. Той поне е физкултурник и не се маскира.

Категории Акцент, МненияЕтикети , , , ,

1 коментар към “Това е, което имаме като елит”

  1. Много точна статия и много точен анализ на случващото се в България! Имате моята подкрепа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *