„Виваком“ изтрива Гунди от „Герена“ срещу 12 млн. лв.

„Виваком“ изтрива Гунди от „Герена“ срещу 12 млн. лв.

В мащабната сделка няма много бизнес логика, но пък чрез нея телекомът ще достави на „Левски“ средства, с които да се покрият задължения към старите собственици на клуба

Името на легендата на „Левски“ и икона за милионите фенове на футбола в България Георги Аспарухов – Гунди ще бъде свалено от стадион „Герена“. Това ще стане след подписването на договор между „Левски“ и Българската телекомуникационна компания (БТК), оперираща под търговското име „Виваком“. Според източници на „Студия Трансмедия“ договорът вече е одобрен от БТК на последния Управителен съвет на телекома. С него „Виваком“ откупува правото името на стадиона на „Левски“ „Георги Аспарухов“ да се промени на „Виваком Арена“ срещу сумата от близо 12 млн. лв. Новината по план трябва да се обяви от Спас Русев на предстоящото общо събрание на ПФК „Левски“, на което феновете да бъдат „зарадвани“ с намирането на спонсор.

Сделката

Името „Виваком Арена“ кореспондира директно с няколкото случаи на спортни съоръжания в България, получили името на своите собственици. Такива примери има много и извън страната, разбира се.  Забележителното при „Виваком Арена“ е цената. Според непотвърдена от втори източник информация договорът е за срок от три години („Студия Трансмедия“изпрати въпроси на „Виваком“ за подробности по договора). А това би означавало плащане по около 4 млн. лв. на година. За сравнение застрахователната компания „Армеец“, чието име носи най-голямата зала за спортни събития и концерти в България – „Арена Армеец“, плаща по 1.2 млн. лв. на година. Основният мотив при избора на точно този маркетингов подход от страна на „Виваком“ е бил „подобряване разпознаваемостта на бранда“. Очевидно в телекома са направили забележителни проучвани за влиянието на името на стадион „Георги Аспарухов“, за да са склонни да платят цена близо 4 пъти по-висока от тази, плащана за най-голямото и най-често използвано спортно съоръжение в България. Защото ако не са убедени в ползите от тази сделка другото име на договора би било „източване“.

За какво са парите

И тъй като всички факти водят до извода, че това едва ли е пазарно решение, то остава причината за договора да е някаква друга.

Договорът идва в момент, когато е все по-видно, че „Левски“ има отчайваща нужда от пари. В серия свои изяви номиналният мажоритарен собственик на „Левски“ Спас Русев говори, че „клубът трябва да се самоиздържа“. Тъй като това е невъзможно, то единственият друг вариант е чрез заеми от собствениците или от спонсори. В случая по оста „Виваком“ – „Левски“ – Спас Русев това кой е собственик и кой спонсор доста се размива. Първата лансирана версия на Спас Русев за издръжката на „Левски“ беше феновете да си купуват специални абонаментни планове, през които телекомът да прави отчисления за издръжката на клуба. Тази несъстоятелна схема, разбира се, няма начин да заработи ефективно. А пробемът с издръжката на отбора си стои.

За съжаление феновете на „Левски“ едва ли има от какво да са доволни дори и след подписването на новия договор с „Виваком“.

Според информация на „Студия Трансмедия“ първият транш по договора е най-голям и е в размер на 7 млн. лв. Останалите траншове са на значително по-малко суми и са под формата на плащания на тримесечия. Сума от порядъка на 7 млн. лв. е значителна за българските футболни стандарти. При идеални условия това би било добра основа за изграждане на стабилен отбор и бизнес.

Проблемът е, че най-вероятно парите от „Виваком“ ще бъдат изпозлвани в „Левски“ за разплащане на стари задължения. Най-вече към бившите собственици на отбора, подарили акциите си на Спас Русев. Това са близкият до бившия премиер Бойко Борисов бивш председател на УС на „Левски“ Иво Тонев, адвокатът на ДПС депутата Делян Пеевски – Александър Ангелов и слабо известният строителен предприемач Николай Иванов. Според информация на „Студия Трансмедия“ такива разплащания вече са направени.

Проблемът със задълженията на „Левски“ ескалира още при собствеността на Тодор Батков. Впоследствие заемите на адвоката към „Левски“ бяха капитализирани в акции, а самият той прехвърли собствеността си на Тонев, Ангелов и Иванов напълно безвъзмездно. При „представянето“ на Спас Русев като нов собственик в „Левски“ на последното редовно общо събрание в клуба от август 2016 г. Иво Тонев обяви, че очаква новите собственици да успеят да се издължат по натрупалите се заеми. При нежеланието на Спас Русев да вкарва собствени пари в „Левски“ това беше практически невъзможно. Сега ситуацията се променя.

Сделката

Параметрите на сделката са, без съмнение, впечатляващи. Специфичното при нея е, че е практически сделка между свързани лица. „Студия Трансмедия“ не успя да потвърди наличието на оценка за ефектите от сделката. Според информация на „Студия Трансмедия“ обаче сделката е срещнала неодобрението сред част от висшия мениджмънт на „Виваком“. До одобрението на договора се е стигнало едва след ключови промени в борда на директорите на телекома. При тях с позицията си се раздели и главният маркетинг директор Александър Грънчаров.

Сделката обаче се ползвала с пълното одобрение на изпълнителния директор на „Виваком“ Атанас Добрев, който е ключова фигура в управлението на телекома при Спас Русев и Милен Велчев.

Договорът за „Арена Виваком“ е поредният финансов ангажимент на БТК към „Левски“. По информация на „Студия Трансмедия“ компанията вече е осигурила 6 млн. лв. Половината под формата на друг маркетингов договор, а втората част – като заем към клуба.

За увеличаващите се дългове на „Левски“ само преди ден алармира и бившият спортен директор на клуба Наско Сираков. Според Сираков хора от ръководството на „сините“са обсъждали вариант за спасение от големите дългове чрез преструктуриране с участието на друг клуб.

„Слушам за 19 милиона, 17 милиона, 20 милиона. Излиза собственикът и казва – малко над 20 милиона. Те с тези милиони си играят, както аз си играя с внучката ми. То е страшна работа. Аз знам, че задълженията са над 20 милиона.“, коментира в интервю за „ТВ+“ Сираков.

„Всичко друго (освен изчистването на дълговете – бел. ред.) е лъжа и измама. Иначе, ще се стигне дотам в най-скоро време да търсят лиценз както ЦСКА, за да играят в А група.“, добави Сираков.

Нов инвеститор

Аварийната помощ на „Виваком“ към „Левски“ и спешните размествания в ръководството на телекома идват на фона на заявеното преди две седмици намерение на нов инвеститор да структурира сделка за телекома, която да направи собствеността му прозрачна, а компанията да бъде управлявана с принципите на добър стопанин.

В момента „Виваком“ е номинална мажоритарна собственост на Спас Русев. С миноритарни дялове са още братята Милен и Георги Велчеви, руската банка под санкции ВТБ и бивши кредитори, водени от американеца Майкъл Таненбаум.

Собствеността над телекома е оспорвана в Англия, Люксембург и Австрия. В България пък през март Върховният адмнистративен съд трябва да се произнесе дали е валидно даденото от Комисията за защита на конкуренцията разрешение за придобиването на контрол над „Виваком“ от водения от Спас Русев консорциум.

 

 

 

 

 

Категории Акцент, ПариЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

3 коментара към “„Виваком“ изтрива Гунди от „Герена“ срещу 12 млн. лв.”

  1. За такива като мен Шпайдела е най-важният темел в стогодишната история на Левски. Неговото име като дебела гума изтрива всичко мръсно, което се прикача към синия клуб в периода на Левски-Спартак. И то да дръзнеш да го направиш срещу отбора на Лобановски, в който бе събран целият футболен елит на 250-милионната държава! И нямаше нищо по-нормално победителят да бъде уволнен, защото дружбата със съветските другари бе като слънцето и водата!? 6 години по-късно същият вражески елемент с роднини, избягали от социалистическия рай, не се вслуша в многобройните доброжелателни подхвърляния.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *