Семерджиев: В министерството е пълен хаос

Семерджиев: В министерството е пълен хаос

Служебният здравен министър заяви, че се очакват дефицити в НЗОК

Пълен хаос в Министерство на здравеопазването. Това е един от изводите на екипа на министър Илко Семерджиев при представянето на наследеното от Петър Москов, предаде БГНЕС.

Служебният здравен министър заяви, че се очакват дефицити в НЗОК. В процеса на одържавяване на българското здравеопазване Москов има 100% успех, заяви Семерджиев.

В същото време ще се прецени дали да се продължи системата на пръстовия отпечатък, но като цяло се върви към подмяната му с електронна здравна карта.

Още през следващата седмица Семерджиев заяви, че ще извика шестте страни, свързани с пръстовия идентификатор за болниците и ще приключат с протокол „за” или „против”. След това ще вземат решение.

Ако се махнат пръстовите отпечатъци, ще се въведе електронна здравна карта, която е била цел на всички преди идването на Москов. Един от основните аргументи е, че картата дава еднозначна идентификация, за разлика от пръстовия отпечатък.

Картата може да се използва офлайн за разлика от пръстовия отпечатък. Отпечатъците дават повече проблеми при възрастните хора с изменение на ръцете. Бавна е процедурата и се губи много време, а здравната карта дава здравно досие, което ние притежаваме, а с пръстовия отпечатък се дават данните от хората, но те не получават нищо в замяна.

Електронната карта може да съдържа повече данни за човека, който я носи. Пръстовият отпечатък ограничава и хората при пътуване, защото никъде в ЕС не се използва пръстов отпечатък.

Илко Семерджиев се обяви и категорично срещу наложените лимити. Когато парите следват пациента, това означава конкуренция и свободен достъп, а тези които не работят, няма да получат финансиране, заяви Семерджиев.

Категории Моделът, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *