БНР подаде жалба срещу „Музикаутор“ в КЗК

БНР подаде жалба срещу „Музикаутор“ в КЗК

Обществената медия трябваше да плаща тройно по-висока годишна такса на монополиста

Ръководството на БНР подаде сигнал срещу „Музикаутор“ пред Комисията за защита на конкуренцията заради прекратения договор за излъчване на съвременна музика.

Споразумението между двете страни беше прекратено от страна на „Музикаутор“ в края на 2016 г. заради отказа на БНР да приеме предложените промени в тарифите за авторски права. Поради тази причина националното радио има право да излъчва само музика с погасени права, фолклор и джаз отпреди 1945 г.

Генералният директор на БНР Александър Велев посочва в жалбата си, че „Музикаутор“ нарушава принципа на равнопоставеност, като поставя радиото в по-неблагоприятно положение спрямо търговските медии.

„Възползвайки се от по-силната си позиция, „Музикаутор“ едностранно налага на БНР условия, с които цели да постигне сериозен дисбаланс на радиопазара, като получава непропорционално голяма част от възнаграждението за ползване на авторски права за музикални произведения само от Българското национално радио“, се казва още в сигнала.

„Музикаутор“ предложи да се промени ценообразуването за БНР, като поиска фиксиран процент от общите приходи на радиото – така както изисква от частните станции. Досега БНР плаща около 500 000 лв. на година за авторски права на музикални произведения. При новите условия обществената медия щеше да плаща тройно по-висока годишна такса.

КЗК вече се е произнасяла, че организациите за колективно управление на авторските права са в положение, което е равностойно на господстващо. „Музикаутор“ представлява над 95% от световния музикален репертоар, което определя по-силна позиция на сдружението при договаряне с БНР

Категории Медии, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *