Британски студенти не искат „белите“ философи Платон и Кант

Политическа коректност

Британски студенти не искат „белите“ философи Платон и Кант

Трябва ли задоволените желания на студентите да са в основата на рейтинговата система?

 

За тях казват, че са „Отците-основатели“ на Западната философия, чиито идеи са в основата на цивилизованото общество.

 

 

Студентите в един престижен университет в Лондон обаче искат фигури като Платон, Декарт и Имануел Кант да бъдат в голяма степен изхвърлени от учебните планове, тъй като са представители на бялата раса. I need 2000 dollar loan now.

Студентският съюз в Института за ориенталистика и африкански изследвания (ИОАИ) настоява, че когато се изучава философия „мнозинството от философите в нашите курсове“ трябва да бъдат от Африка или Азия.

voltairevoltaire1plato-aristotlevoltaire2

Волтер, за него Студентският съюз твърди, че „колониалният контекст на „Просвещението“, в който творят философите, следва да бъде преподаван“. Снимка:  MEDIA MOGUL

Според съюза това е част от по-широка кампания за „деколонизиране“ на университета, тъй като се стреми към „обръщане на погледа върху структурното и епистемологично наследство на колониализма“.

Този призив идва след като образователни ръководители предупредиха университетите да поощряват исканията на  студентите-„снежинки“, независимо от това колко неразумни са те.

Според предложените реформи във висшето образование, правителството иска да сложи удовлетворението в ядрото на новата система за рейтинги на университетите, но критиците на този подход се опасяват, че така ще се подрони академичния интегритет

jo-johnson

Джо Джонсън е един от пропагандаторите на новия Закон за висшето образование и научните изследвания

Философът сър Роджър Скрутън заяви, че подобни искания демонстрират „невежество“. „Не би могло да се зачеркне цяла една област на интелектуални усилия, без да се проучи, а е ясно, че те не са проучили какво точно е „бялата философия“, заяви той за в. „Мейл он Съндей“.

„Ако си мислят, че има колониален контекст, който да е родил Критиката на чистия разум на Кант, много бих искал да го чуя“.

Сър Антони Селдън, вицеканцлер на Бъкингамския университет, добави: „Има реална опасност политическата коректност да излезе извън контрол. Ние трябва да разберем света такъв, какъвто е, а не да пренаписваме историята така, както някои биха желали да бъде“.

Студентският съюз в ИОАИ, който е водещ център в изследванията на Азия, Африка и Близкия изток, заявиха, че „деколонизацията на университета“ и „конфронтацията с белите институции“ е един от приоритетите му за настоящата академична година.

Той заяви, че „белите философи“ следва да се изучават само „ако е необходимо“, добавяйки, че техните творби трябва да бъдат преподавани единствено от „критична гледна точка“. „Например, що се отнася до признаването на колониалния контекст, в който т.нар. философи на „Просвещението“ творят“, добави съюзът.

Ерика Хънтър, ръководител на департамента по религии и философии каза, че гледната точка на съюза е „доста смешна“, добавяйки: „Твърдо ще се противопоставя на отпадането на философи или историци просто защото това е на мода“.

Д-р Дебора Джонстън, про-директор за образованието и обучението заяви: „Едно от големите предимства на ИОАИ е, че ние винаги сме гледали на световните проблеми от перспективата на регионите, които изучаваме – Азия, Африка и Близкия изток“.

„Информираният и критичен дебат и дискусията за учебните планове, по които преподаваме, е здравословен и подходящ елемент от академичното начинание“.

Автор: Камила Търнър, „Дъ телеграф“, 8 януари 2017

Превод: Костадин Грозев

 

 

Категории Акцент, ЦивилизацияЕтикети , , , , , , ,

Автор: Костадин Грозев

Доц. Костадин Грозев е завършил Английската гимназия в Пловдив (1980), след което завършва история в Историческия факултет на СУ (1985). Д-р по история от 1990 г. с дисертация за Демократическата партия в САЩ (1969-1972). От 1990 г. е старши асистент, от 1993 г. - главен асистент, от 2007 г. - доцент към катедра "Нова и съвременна история". Автор на множество статии, студии и други изследвания в областта на сравнителната история на ХХ в., международните отношения и Студената война, избори, кампании и избирателен процес в Европа и САЩ. Статии от него в "Студия Трансмедиа": 26.06.2015 - Quo vadis EU?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *