Българска лютеница с наркотик?

Българска лютеница с наркотик?

Експерти спорят дали съдържащият се в продукта олеамид е наркотично вещество

Специалисти влязоха в задочен спор наркотик ли е откритият в българска лютеница олеамид.

Вчера първо д-р Сергей Иванов съобщи резултатите от изследването на „Активни потребители“ за съдържанието на лютениците на българския пазар. Той заяви, че в една от 12-те изследвани лютеници е открит олеамид, който има наркотично действие подобно на това на марихуаната, защото задействат едни и същи рецептори.

Днес в спор с него влезе токсикологът от ВМА Силвия Стойкова. Откритият в българска лютеница олеамид не е наркотик, не фигурира в класификацията за наркотични вещества, заяви тя пред бТВ. Тя уточни, че олеамид има в храни, които съдържат растителна мазнина например.

Веществото олеамид не фигурира в официалния списък на наркотичните вещества, каза и Богомил Николов председател на асоциация „Активни потребители”.

 Лютениците са изследвани в България, но след намерения олеамид проба е изпратена и в белгийска лаборатория, която е потвърдила резултатите. Концентрацията не е пренебрежимо малка – между 0,1 и 1%, коментира Николов.

Според него най-вероятно става дума за замърсяване в хода на самото производство, например веществото да е попаднало в продукта от дадена машина, от някакъв вид смазка. Спорес него обаче количеството е твърде голямо, за да може да се направи подобно предположение.

Знаем, че има практика да се внася пюре от най-различни краища на света. Тоест този инцидент може да се е случил на другия край на света, подчерта Николов.

Установено е, че при промишлените лютеници има много повече добавена захар – по 8-9 чаени лъжички на буркан от 500 грама, което означава средно по 2 чаени лъжички на 100 грама.

Д-р Сергей Иванов каза пред Нова телевизия, че олеавидът не е силно отровно вещество. Във фармацевтичната индустрия е изпитвано като антидепресант. Веществото има и сънотворно действие и действие подобно на  марихуаната.

От организацията нямат право да посочат търговската марка на въпросната лютеница, за да не попаднат под ударите на закона, обясни отново д-р Иванов.

Категории Общество, Практикум

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *