Спас Русев отново се подхлъзна на влизане в БТК

Спас Русев отново се подхлъзна на влизане в БТК

Съдът блокира пореден опит на бизнесмена да се впише в управата на Вива телеком България

 

Спас Русев потново се подхлъзна в опита си да овладее и документално управлението на структурата от компании в България, в които е съсредоточена собствеността на Българската телекомуникационна компания (БТК).

Още в първия работен ден на 2017 г. Русев и партньорът му Милен Велчев опитаха да прокарат през Търговския регистър промяна в мениджмънта на Вива телеком България. Това е компанията-майка на БТК. Вписването обаче отново беше блокирано от Софийски градски съд по искане на дружеството Емпрено Венчърс на руснака Дмитрий Косарев. Причината за блокирането е, че между групата на Косарев и тази около Велчев и Русев има няколко висящи дела. Част от тях минаха през СГС и сега са в Софийския апелативен съд.

Това е трети неуспешен опит на Русев да се впише като управител на дружеството собственик на БТК. В досегашните опити Русев и Велчев опитваха директно да заменят двама от управителите във Вива телеком България – Златозар Сурлеков и Светлана Бахчеванова. Двмата са управители на компанията още от времето, когато 43% от БТК бяха под контрола на Цветан Василев.

Сега Спас Русев и Милен Велчев опитаха да заобиколят проблема с подмяната на старите управители, като ги оставиха в компанията, но пък променяха начина й на представляване. Според заявлението, Русев би могъл да представлява дружеството самостоятелно. Същото право получава и Милен Велчев.

Забележителното в групата заявени документи е назначаването на прокурист във Вива телеком България. За такъв е предвиден гражданинът на Люксембург Кеймпе Виссе Рейтсма. Той е абсолютно неизвестен в телеком средите. Името му се появява като управител на дружеството Wessanen Trading Limited, което консолидира няколко поделения на машиностроителната група „Азовмашинвест Холдинг“. Част от тези предприятия е и самото „Азовмаш“, както и „Азовобщемаш“, което е един от най-големите производители на газови цистерни. Основният бизнес на групата е концентриран в Мариупол в конфликтната зона в Украйна.

Най-вероятно Кеймпе Виссе Рейтсма е номинация на руската ВТБ, която осигури кредита на водената номинално от Спас Русев група инвеститори, обединени в люксембургската Viva Telecom. През август 2016 г. VTB Capital обяви, че е затворил сделката за БТК, като е продал акциите на InterV Invest именно на Viva Telecom. Цената на сделката е 330 млн. евро, а 240 млн. евро от тях идват от самото VTB Capital.

До тази сделка се стигна, след като през май 2015 г. InterV Invest, тогава поделена собственост между Цветан Василев с 43%, CrusherInvestment с 33% и миноритарни собственици с 23%, не успя да покрие падежиращ заем от 150 млн. евро към VTB Capital.

Послед бърза, доста спорна процедура по изпълнение на обезпечението и странен „търг“, на който Спас Русев купи лошия дълг от 150 млн. евро на InterV Invest към VTB Capital за 330 млн. евро.

Категории Акцент, Компании, ПариЕтикети , , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *