Прокуратурата с  нови обвинения по делото за ЕВН

Прокуратурата с нови обвинения по делото за ЕВН

Обвинението срещу Дянков е свързано с продажбата на остатъчния държавен дял на електроразпределителното дружество

Предстои повдигането на обвинения и на други лица по делото за продажбата на миноритарния пакет от акциите на ЕВН, по което вече се търси наказателна отговорност от бившите министри на икономиката Трайчо Трайков и на финансите Симеон Дянков от първия кабинет на ГЕРБ. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред Нова телевизия.

Във вторник прокуратурата съобщи, че издирва Дянков за да му повдигне обвинение за престъпление по служба и ако не бъде открит ще бъде обявен за национално издирване.

След като разбрал от медиите, че прокуратурата го издирва, бившият финансов министър сам „установил контакт“ с обвинението, каза Арнаудова. Предстои да се уточни кога да се яви в прокуратурата, за да му бъде повдигнато обвинението, уточни тя.

Обвинението срещу Дянков е за престъпление по служба. То е свързано с продажбата на остатъчния държавен дял на електроразпределителното дружество „ЕВН България Електроразпределение“. Парите от над 20 млн. лв. след продажбата са постъпили в републиканския бюджет, а не в Сребърния фонд в подкрепа на пенсионната система, както е по закон, каза Арнаудова.

Трайчо Трайков заяви пред Нова телевизия, че Арнаудова се изявява като „говорител на жълти медии“ и поиска да му се извини за това, че прокуратурата разпространява внушения, че е ощетил с действията си българските пенсионери, което не е вярно.

 „Нямам намерение да се извинявам на обвиняем, от чиито действия са настъпили щети от 20 млн. лв. за държавата“, отговори му Арнаудова и допълни, че няма да спори с обвиняем.
Според прокуратурата като оценител е поканена счетоводно-консултантската фирма „Булброкърс“. Именно тя е дала цена от около 1600 лв. на акция, при положение, че преди това първата партида акции е продадена около 2800 лв. на бройка. „Булброкърс“ е компания от групировката „Капитал“, т.е. неин действителен главен собственик е Иво Прокопиев.
Категории Компании, Общество, ПариЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *