„Ислямска държава“: Героичен войн на халифата е извършител на атентата в Истанбул

Клането в новогодишната нощ

„Ислямска държава“: Героичен войн на халифата е извършител на атентата в Истанбул

Няма пострадала втора българка при нападението в клуб „Рейна“

Снимка tvn.bg

Както вече Студия Трансмедия писа: Истанбул бе окървавен

По-късно „Ислямска държава“ пое отговорност за нападението в новогодишната нощ в Истанбул, при което засега жертвите са 39 души, а 69 са ранени. Сред тях е и една българска гражданка.

Агенция „Ройтерс“ цитира изявление на групировката, в което се заявява, че героичен войн на халифата е нанесъл удар по един от най-популярните нощни клубове, където християните са отбелязвали своя вероотстъпнически празник.

От своя страна Кюрдската работническа партия ПКК разпространи изявление, в което отрича кюрдските сепаратисти да стоят зад атентата в новогодишната нощ в Истанбул. Нашите сили не стрелят срещу цивилни, заявява Мурат Караилян, подписал изявлението на ПКК.

Турските власти продължават мащабната операция за издирване на атентатора. Те смятат, че той може да е от Централна Азия, появиха се предположения, че е от Узбекистан или Киргизстан, съобщи изданието „Хюриет“. Според разследващи е възможно нападателят да е свързан с терористичната клетка, извършила тройния атентат на летището в Истанбул през лятото, в който загинаха 47 души и който беше приписан на „Ислямска държава“.

Посланикът ни в Турция Надежда Нейнски съобщи за БНР, ЧЕ Няма пострадала втора българка при терористичното нападение в новогодишната нощ  в Истанбул. Вчера беше съобщено, че се издирва втора наша сънародничка, за която имаше сигнал, че е била в клуба в Истанбул по време на атаката. Братът на жената обаче е заявил, че сестра му е жива и здрава и пътува към България. Още няма прогноза за възстановяването на българката, която пострада при атентата. Очаква се среща с лекарите, каза Надежда Нейнски:

В момента състоянието ѝ е стабилно. Тя все още е в интензивното. Днес ще има среща с лекаря, който ще може да даде по-подробна информация. Тя е контактна и в съзнание. Другото момиче, което е нейна приятелка, постепенно се възстановява от шока. С нея работят и психолози. Колкото до други сигнал, който имахме за момиче, с което близките не можеха да влязат в контакт – нейният брат се обади късно вечерта снощи в консулството. Казал е, че се е свързал със сестра си и че момичето живо и здраво пътува към България. Препоръката е хората да бъдат много внимателни и да пътуват само при нужда, защото ситуацията все още е напрегната. Разбира се, всеки преценява сам за себе си степента на риска. Ако дойдат, нека да бъдат внимателни, да не ходят по места с големи струпвания на хора, търговски обекти, заведения.

Сред жертвите има гражданин на Канада, съобщи премиерът на страната Джъстин Трюдо, който поднесе съболезнованията си за всички загинали. От генералното консулство на Русия в Истанбул потвърдиха за смъртта и на руска гражданка. Има жертви от Франция, Саудитска Арабия, Тунис, Ливан, Йордания, Либия, Израел.

Междувременно в Турция се появи нова заплаха за бомба – на летището в курортния град Анталия. Пътник, който е минавал през зоната за контрол на международните линии, е извикал, че носи бомба и ще я взриви. Полицаите са успели да го заловят и неутрализират. Според властите той е 25-годишен сириец. Летището за кратко е било затворено за полети, предаде кореспондентът на БНР в Истанбул Нахиде Дениз.

Външното ни министерство съветва българските граждани да пътуват за Турция само в случай на неотложна необходимост. За възможни терористични актове в страната предупреди външното министерство на Великобритания. То подчертава, че има вероятност за последващи хаотични нападения в Турция.

Съветът за сигурност на ООН осъди категорично смъртоносното нападение в нощен клуб в новогодшната нощ в Истанбул. В прессъобщение държавите членки на Съвета за сигурност осъждат атаката, която наричат отвратителна и варварска. Те подчертават, че всеки акт на тероризъм е престъпен и неоправдан, независимо от мотивацията и от това къде, кога и от кого е извършен.

Сред убитите при  нападението в клуб „Рейна“ в Истанбул има и германец, съобщи федералната  полиция. Това е мъж на 25 години от Бавария.

Категории Конфликти, ОбществоЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *