Истанбул бе окървавен

Терор в Новогодишната нощ

Истанбул бе окървавен

35 убити и 40 ранени след атентат в популярен нощен клуб

35 души са били убили и около 40 ранени при въоръжена атака в скъп и популярен нощен клуб в централния квартал „Ортакьой“ в Истанбул.  Информацията е потвърдена от губернатора на многомилионния град край Босфора.

Атентаторът или атентаторите е бил облечен в костюм на Дядо Мраз и е нахълтал в нощния клуб „Рейна“ на самия бряг на Босфора под единия от мостовете, откривайки огън още от вратата по стотиците празнуващите Новата година около 1.30 ч местно време. Цялата атака е заснета на охранителни камери.

Спецчастите са обкръжили сградата като съдбата на атентатора е неизвестна. Турското правителство е наложило пълно инфорвационно затъмнение по случая, наречен от губернатора „терористичен акт“.

reina-1

Много от празнуващите са скачали в паниката направо в Босфора и се е наложило да бъдат спасявани.

Предполага се, че сред жертвите и ранените има чужденци.

Синем Уянук, която е била вътре в кллуба заяви, че й се е наложило да се измъкне от паднали върху нея тела, за да избяга от клуба.

Атентатът е станал в един от най-популярните нощни клубове в сърцето на Истанбул като телевизионни кадри показват как оцелелите са били извеждани на сигурно място.

Губернаторът на Истанбул съобщи, че сред убитите има и офицер от полицията.

Според някои свидетели, атентаторът е застрелял офицера и още един присъстващ пред вратата преди да открие огън вътре в клуба. Както посочи губернаторът Сахин „За нещастие, той започна една безмилостна и жестока стрелба срещу невинни хора, дошли да се забавляват и празнуват Новата година“.

Според някои съобщения, терористът е пуснал димка по време на атаката и съвсем спокойно е презаредил оръжието си, преди да убие още от жертвите си.

Никой не е поел отговорност за атентата.

Турските власти обясняват информационното затъмнение, за да не предизвикат „паника, страх и безредици сред обществеността, които биха обслужили целите на терористите“.

Собственикът на „Рейна“ Мехмет Кочарслан заяви за сайта на „Хюриет“, че през последните десетина дни са били взети допълнителни мерки за сигурност след предупреждения от американски разузнавателни служби. Според него атаката е извършена с автомати „Калашников“.

reina-2

Клубът „Рейна“ на брега на Босфора

Първоначалните репортажи споменаваха за двама нападатели, но властите в момента търсят един атентатор. Според турските медии атентаторът е крещял на арабски по време на атаката. Всички външни белези на атентата говорят за почерка на Ислямска държава според Си-ен-ен.

Кадри от мястото на произшествието показаха поне 6 линейки, които с пуснати светлини извеждаха пострадали.

По време на Новогодишната нощ над 17 хиляди полицейски служители са патрулирали по улиците на града. Самият нощен клуб е едно от най-популярните места в града, като в него са се появявали звезди като Кевин Костнър, Ума Търман и Салма Хайек, както и Стинг.

По материали от „Дейли мейл“ и „Си-ен-ен“

Категории Акцент, Конфликти, Общество, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Костадин Грозев

Доц. Костадин Грозев е завършил Английската гимназия в Пловдив (1980), след което завършва история в Историческия факултет на СУ (1985). Д-р по история от 1990 г. с дисертация за Демократическата партия в САЩ (1969-1972). От 1990 г. е старши асистент, от 1993 г. - главен асистент, от 2007 г. - доцент към катедра "Нова и съвременна история". Автор на множество статии, студии и други изследвания в областта на сравнителната история на ХХ в., международните отношения и Студената война, избори, кампании и избирателен процес в Европа и САЩ. Статии от него в "Студия Трансмедиа": 26.06.2015 - Quo vadis EU?

1 коментар към “Истанбул бе окървавен”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *