По БНР от 2017 г. няма да звучи съвременна българска музика

По БНР от 2017 г. няма да звучи съвременна българска музика

Причината са непосилните условия, които поставя „Музикаутор“ към радиото

„С настъпването на Новата година в програмите на Националното радио няма да може да звучи съвременна музика“, съобщи днес генералния директор на БНР Александър Велев в официално изявление.
Причината за промените е едностранното прекратяване на договора с БНР от страна на „Музикаутор“ и забраната от страна на сдружението в ефира да звучи музика, чиито права се държат от него.

„Българското национално радио не приема искането на сдружението „Музикаутор“ за драстично увеличение на парите, които радиото плаща за авторски права на музикални произведения“, каза още Велев по повод решението на „Музикаутор“ да прекрати едностранно договора с медията.

В специално изявление той изтъква, че през последните 6 месеца са водени безрезултатни преговори и предложеното от радиото увеличение с 20 процента е отхвърлено.

Възползвайки се от монополното си положение „Музикаутор“ настоява за трикратно увеличение. Безпрецедентното и необосновано искане е непосилно за бюджета на БНР и не почива на икономическите реалности, заявява генералният директор и допълва, че парите, отпуснати на обществената медия от държавния бюджет за новата година, са непроменени.

До уреждането на взаимоотношенията с „Музикаутор“ по БНР ще звучат единствено изпълнения на класическа музика, джаз и автентичен фолклор, чиито права са погасени по давност, уточнява Александър Велев. Той се обръща към слушателите с молба да проявят разбиране и да останат верни на програмите на общественото радио.

Категории Медии, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “По БНР от 2017 г. няма да звучи съвременна българска музика”

  1. До 1989 година задължително 50 % беше българска музика , 30% руска и славянска и 20% западна. Дори се проверяваше , дали се спазва. И какво – ако българските автори са искали увеличение, не вярвам, че западните и САЩ музиката е безплатна- кого лъжат ? Родените след 1990 година

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *