Путин няма да изгони американски дипломати на реципрочна основа

Шпионаж и дипломация:

Путин няма да изгони американски дипломати на реципрочна основа

Москва изчаква встъпването на Тръмп в длъжност

 

На снимката: Президентът Путин с ръководителя на Канал 1 на руската телевизия с меч от декорите на историческата сага „Викинг“, 30 декември 2016 г.

 

Противно на очакванията за ответни мерки на обявените вчера с президентски указ от президента Барак Обама санкции срещу Русия за хакерските атака  по време на отминалите президентски избори в САЩ, руският президент Владимир Путин заяви днес в Москва, че няма да изгони американски дипломати от страната. Това е в противовес на предложението на външния министър Сергей Лавров за изгонването на 35 американски дипломати.

Путин, играещ ролята на благоразположения към новоизбрания президент Тръмп руски партньор заяви, че ще изчака действията на американския си колега след встъпването му в длъжност на 20 януари преди да предприеме допълнителни ходове в отношенията си със САЩ.

„Ние няма да изгоним никого“, заяви Путин в специално изявление в петък. „Запазвайки си правото за реципрочни мерки, ние няма да слезем на нивото на „кухненската“, безотговорна дипломация“.

Той дори покани децата на американските дипломати на специално празненство в Кремъл. Не е ясно, дали Тръмп, който многократно говореше с уважение за Путин и номинира на важни постове хора, считани за приятелски настроени към Москва, ще използва президентските си правомощия, за да отмени мерките, които бележат нова, повратно ниска точка в руско-американските отношения.
Руски официални лица представиха санкциите като едно от последните действия на отиващата си президентска администрация и предположиха, че Тръмп може да ги огмени, когато влезе в Белия дом. „По-нататъшните стъпки към възстановяването на руско-американските отношения ще бъдат изградени на основата на политиката, която администрацията на президента Д. Тръмп ще провежда“, каза Путин.
В отделно поздравително послание до Тръмп, той заяви, че руско-американските отношения са важен фактор за запазването на глобалната сигурност и стабилност. Санкциите, обявени от Обама включват затварянето на два дипломатически обекта в Ню Йорк и Мериленд, които според Белият дом се използват от руски дипломати за „свързани с разузнаването цели“.
Бивш руски чиновник от Външното министерство заяви за Ройтерс, че обектът в Мериленд е дача, използвана от дипроматическия персонал и техните деца. Лавров предложи като ответна мярка да бъде забранено на американските дипломати да ползват престижната дача, разположена по поречието на Москва река в парка „Серебряний бор“.
Путин обаче, каза, че Русия няма да забрани на американските дипломати и техните семейства да използват обичаните от тях курортни места. „Още повече, аз каня всички деца на американските дипломати,акредитирани места за новогодишно и коледно тържество в Кремъл“, каза Путин. Демократът Обама обеща сериозни последици след като американските разузнаватални служби обвиниха Русия за хакерските атаки с цел да се повлияе на резултатите от президентските избори. Службите посочиха директно Путин като лично ръководил усилията за дискредитиране на демократите.
Вашингтон наложи санкции на две руски разузнавателни служби – ГРУ и ФСБ, четирима офицери от ГРУ и 3 компании, които били „осигурили материална подкрепа за кибероперациите на ГРУ“.
Руският министър председател Дмитри Медведев беше много по-директен в критиките си. „Със съжаление трябва да посочим, че администрацията на Обама, която започна своя мандат с обещанието да възстанови нашите връзки, завърша мандата си с анти-руски предсмъртни гърчове. Мир на праха й“, написа той в официалната си страница във „Фейсбук“.
Тръмп отхвърли преди дни обвиненията на ЦРУ и другите разузнавателни служби, че Русия стои зад кибератаките. В четвъртък той заяви, че ще се срещне в понеделник с представителите на разузнавателната общност. „Време е страната ни да се ориентира към по-големи и добри дела“, каза Тръмп в изявление. „Въпреки това, в интерес на страната ни и нейния велик народ, аз ще се срещна с лидерите на разузнавателната общност следващата седмица, за да бъде информиран за най-новите данни и факти по случая“, допълни той без да спомене конкретно Русия.
Според публикуван днес 13 страничен доклад, разузнавателните служби твърдят, че Русия е зад хакерските атаки срещу органи на Демократическата партия преди изборите на 8 ноември. Според източници от службите, руските кибератаки са били насочени към подкрепата за Тръмп, за да победи Хилъри Клинтън.
По материали от „Ройтерс“

 

Категории Акцент, Конфликти, Общество, ПланетаЕтикети , , , ,

Автор: Костадин Грозев

Доц. Костадин Грозев е завършил Английската гимназия в Пловдив (1980), след което завършва история в Историческия факултет на СУ (1985). Д-р по история от 1990 г. с дисертация за Демократическата партия в САЩ (1969-1972). От 1990 г. е старши асистент, от 1993 г. - главен асистент, от 2007 г. - доцент към катедра "Нова и съвременна история". Автор на множество статии, студии и други изследвания в областта на сравнителната история на ХХ в., международните отношения и Студената война, избори, кампании и избирателен процес в Европа и САЩ. Статии от него в "Студия Трансмедиа": 26.06.2015 - Quo vadis EU?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *