Д-р Неделчо Тотев: За две години стигнахме до второ място по смъртността на населението

Едно печално първенство

Д-р Неделчо Тотев: За две години стигнахме до второ място по смъртността на населението

Жестоката равносметка от две министерстването на д-р Петър Москов

Ако за частните болници проблемът с плащанията от страна на НЗОК е сериозен, при нас той е на квадрат. Това заяви в интервю с Ирина Недева по БНР д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници в България:

Във връзка с появилите се информации за орязване на плащанията от страна на Здравната каса с 15%, Неделчо Тотев уточни, че става дума за намаление от различен процент в различните болници. В Североизточна България например почти няма мърдане на бюджета на повечето болници надолу, посочи д-р Тотев. За Каварна и Балчик намалението достига до 10-12%, в Югозападна България то е около 12%, а за Централна България варира между 2 и 6%. Междувременно в други болници, които са държавни, има дори увеличение, подчерта д-р Тотев:

Тази пъстра картина в играта с процентите ни озадачи – какъв е критерият? Прозрачен ли е начинът, по който това става, в какъв процент, на кого, как и защо?

Когато се обяви в дадения регион грипна епидемия, разширяваме легловата база. Трябва да приемаме безотказно всички усложнения на грипа, но като ти кажат: „Имаш лимит, надвишил си го“ и нещата умират дотам. Така или иначе тези пациенти трябва да ги обслужиш. Става така, че ти го работиш, а те не ти го плащат. Трупат се едни дългове, които знаете накъде водят, особено в края на годината. Особено когато са изнервени и самите доставчици, защото последната година нещата излизат от контрол.

Запитан какви са намеренията на лекарската гилдия оттук нататък, д-р Тотев отбеляза:

Отдавна призоваваме съсловието за една по-активна позиция. Това не означава, че призоваваме за бунт, за борба. Но трябва да се поставят по-ребром нещата и да се сложат картите на масата. Много се говори в тази страна за здравеопазване, много неща се афишират.

Хората в цял свят са въвели индикатори за състоянието на системата. За България най-интегралният показател – смъртността на населението, е трагичен. Стигнахме второ място за две години. Бяхме девето, шесто, трето, второ. Това за какво говори? Че нещата не вървят в правилната посока

Категории Акцент, МоделътЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “Д-р Неделчо Тотев: За две години стигнахме до второ място по смъртността на населението”

  1. Линч и вкарване в затвора на Психопата Москов. По голяма решителност на лекарите. Лъжите че касата няма дефицит вече лъснаха. Какво ли не направи психопата за да намали плащанията и затрудни работата на лекарите. В касата вече който иска от кол и въже може да проверява лекарите. Напълно неграмотни кучета. Москов хвърли лекарите на боклука. Турците продадоха апарати за пръстови отпечатъци. Ако това се въведе при лекари и аптеки ще настъпи пълен хаос. Неолибералния подход в медицината не работи. Коварната наредба за удовлетвореност на пациентите по която ще се глобяват лекарите. Боклук долен защо не въведете наредба за удовлетвореност на хората от политиците. Стимулиране да се пускат всякакви жалби. Такъв хаос никога не е имало.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *