Премиерът Нетаняху обвинен в подкуп и измама

Съмнения за корупция в Израел:

Премиерът Нетаняху обвинен в подкуп и измама

Твърди местен телевизионен канал

 

Главният прокурор на Израел Авишай Манделблит е разпоредил криминално разследване на министър-председателя Бенямин Нетаняху според информация, излъчена късно снощи по местна телевизия.

Канал 10 твърди, че Нетяняху ще бъде призован да даде показания като следствие от 9-месечно полицейско разследване по две неуточнени обвинения.

Според материали в медиите полицията разследва обвинения в подкуп и измама срещу премиера, посочва „Таймс ъв Израел“. Става въпрос за две отделни разследвания – едното за дарения за предизборната кампания, а другото – за сделка за покупката на подводници от израелското военно министерство от германска компания, в която акционер е и Иран. По втория случай има съмнения, според медиите, за потенциален конфликт на интереси на неговия адвокат Давид Шимрон с компанията „Тисен-Круп“. По този повод Нетаняху заяви, че „сигурността и силата на Държавата Израел са били единствените аргументи, ръководили ме при сделката с подводниците“. Част от военните среди в страната, включително бившият военен министър Моше Ялон се противопоставиха на сделката.

Министерството на правосъдието отказа коментар по повдигнатите нови обвинения.

От кабинета на министър-председателят отрекоха обвиненията. Говорителят на израелския лидер ги окачестви като „безсмислени“. Той посочи, че „след победата на Нетаняху на последните избори и дори преди това, враждебни елементи полагат неистови усилия и се опитват да го свалят от власт с фалшиви обвинения срещу него и неговото семейство“.

Счита се, че полицията е получила наскоро нови документи във връзка с разследването, започнало преди 9 месеца. През юни полицейският комисар Рони Алшейх одобрил секретното разследване, възложено на антикорупционния отдел Лахав-433.

Главният прокурор инструктирал следователите да разследват и обвинението за това, че Нетаняху е приел 1 млн. евро от признатия за виновен френски измамник Арно Мимран през 2009 г.  Мимран, който излежава 8-годишна присъда за измами с квотите за въглеродни емисии, твърди, че е дарил тези при на Нетаняху по време на кампанията в Израел през 2009 г., за което писа британският „Индипендънт“. Отричайки фактът, Нетаняху все пак призна, че е прием дарение от 40 хил. дол. от Мимран през 2001 г.

През май, главният ревизор на страната Йозеф Шапиро внесе острокритичен към премиера доклад за неговите международни пътувания в качеството му на финансов министър в периода 2003 – 2005 г. – по време на някои от тях той е бил придружаван от съпругата му и децата.

От полицията снощи отказаха да потвърдят или да отречат репортажа на Канал 10. „Когато му дойде времето, ние ще съобщим с цялата тежест на институцията, която представляваме, текущото състояние на разследването, съобщиха от звеното за специални разследвания.

Мнозина свързват твърдата позиция на премиера във връзка с приетата преди дни от Съвета за сигурност на ООН резолюция, осъждаща строежа на нови еврейски поселения на Западния бряг и в Източен Йерусалим (с 14 гласа „за“при гласуване“въздържал се“ от страна на САЩ)  като негов опит за отвличане на вниманието от текущото разследване.

По материал в „Индипендънт“ и „Ню Йорк пост“

Категории Акцент, Конфликти, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Костадин Грозев

Доц. Костадин Грозев е завършил Английската гимназия в Пловдив (1980), след което завършва история в Историческия факултет на СУ (1985). Д-р по история от 1990 г. с дисертация за Демократическата партия в САЩ (1969-1972). От 1990 г. е старши асистент, от 1993 г. - главен асистент, от 2007 г. - доцент към катедра "Нова и съвременна история". Автор на множество статии, студии и други изследвания в областта на сравнителната история на ХХ в., международните отношения и Студената война, избори, кампании и избирателен процес в Европа и САЩ. Статии от него в "Студия Трансмедиа": 26.06.2015 - Quo vadis EU?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *