Прекратяване на огъня в Сирия

Русия, Турция и Иран се разбраха

Прекратяване на огъня в Сирия

САЩ останаха встрани от споразумението

 

Руският президент Владимир Путин съобщи за постигнато споразумение за примирие межзу опозиционните групировки в Сирия и правителството, което ще влезе в сила полунощ местно време, четвъртък срещу петък.

Страните са се съгласили за започнат мирни преговори, допълни Путин, след като Москва, Иран и Турция изразиха готовността си да посредничат за споразумение, което да прекрати продължаващата вече почти 6 години война в Сирия.

Сирийската армия съобщи повсеместно прекратяване на огъня в цялата страна, но заяви, че Ислямска държава и екс-бойците от Фронта „Нусра“, както и всички групировки, свързани с тях ще бъдат изключени от сделката. Не бе уточнено кои точно от неназованите групировки ще бъдат изключени.

Няколко лидери на бунтовниците съобщиха на „Ройтерс“, че са се съгласили на прекратяването на огъня да влезе в сила в 22.00 ч по Гринвич в четвъртък.

Това е третото общонационално прекратяване на огъня, договорено през тази година. Предишните две, договорени от Вашингтон и Москва, се провалиха седмици след подписването им като войващите страни се обвиняваха взаимно за нарушения. Сегашното споразумение не включва САЩ или ООН.

Един от бунтовническите командири изрази оптимизъм, че споразумението ще бъда по-трайно: „Този път имам доверие в неговата сериозност. Става въпрос за нов международен ангажимент“, каза той, без да уточни какво точно има в предвид.

Разговорите за постигнатото примирие се ускориха, след като Русия, Иран и Турция заявиха миналата седмица, че са готови за подкрепят споразумение за мир и приеха декларация, представяща принципите, към които ще се придържа всякакво бъдещо споразумение.

Путин заяви, че опозиционните групировки и сирийското правителство са подписали серия от документи, включително за прекратяване на огъня, мерки за мониторинг на примирието, както и декларация за готовността да се започнат мирни преговори.

„Постигнатите споразумения, разбира се, са съвсем крехки и се нуждаят от специално внимание и ангажимент… Но, все пак, това е забележим резултат от нашата съвместна работа, от усилията на военните и външните министерства и на нашите партньори в региона“, каза Путин.

Той каза също, че Русия се е съгласила да намали своето военно участие в Сирия, където нейната позкрепа обърна нещата на терен в полза на президента Башар Асад в една война, в която вече са дадени повече от 300 хил. загинали и която накара 11 млн. души да избягат от домовете си.

Турция заяви, че тя и Русия ще гарантират споразумението за прекратяване на огъня.

„С това споразумение страните се съгласиха да прекратят всички въоръжени атаки, включително от въздуха и обещаха да не разширяват районите, които контролиратв ущърб на другата страна.

Трима бунтовнически лидери казаха за „Ройтерс“, че споразумението изключва Ислямска държава, но включва групировката „Джабат фатех ал-Шам“ – бивш клон на Ал Кайда в Сирия, както и Фронта „Нусра“ – което очевидно противоречи на изявлението, направено от сирийската армия.

Руското министерство на отбраната заяви,че бунтовническите групировки, подписали споразумението включват силната ислямистка групировка „Ахрар ал-Шам“, „Джаиш ал-Ислам“, действаща основно в района на Дамаск, както и „Джаба Шамия“ – една от основните групировки, действащи в Алепо.

Вашингтон остана настрана от споразумението

Съединените щати останаха встрани от последните преговори и не се очаква да присъстват на следващия кръг мирни преговори, които ще се проведат в столицата на Казахстан Астана- ключов руски съюзник.

Изключването им отразява растящата неприязън едновременно на Турция и Русия, заради политиката на Вашингтон в Сирия, заявиха среди, близки до преговорите.

Руският външен министър Сергей Лавров обаче, заяви, че САЩ могат да се присъединят към мирния процес след като новоизбраният президент Доналд Тръмп встъпи официално в длъжност.

Разговорите по прекратяването на огъня отразяват сложността на гражданската война в Сирия, с множеството групировки и чужди интереси, преплетени от всички страни.

Турция и Русия подкрепят различни страни във войната. Анкара настоява за слизането от власт на Асад, който се подкрепя от Русия.

По същия начин, исканията Сирия да бъде напусната от частите на ливанското движение Хезбула може да не са приятни за Иран, друг голям поддръжник на Асад. Частите на Хезбула се бият наред с частите на сирийското правителство срещу бунтовниците, противопоставящи се на Асад.

Турският външен министър Мевлут Чавушоглу заяви, че „всички чужди бойци трябва да напуснат Сирия. Хезбула трябва да се върне в Ливан“.

Източници споделиха с „Ройтерс“, че влаките на споразумението между трите страни, Сирия ще бъде разделена на няколко неформални зони под ръководството на преобладаващата в региона групировка, а Асад ще остане президент поне за още няколко години.

Междувременно, несъгласията между Великите сили продължават да бъдат в сила.

Анкара подкрепя Свободната сирийска армия – една хлабава коалиция от бунтовнически групировки, някой от които тя подкрепя в операциите им в Северна Сирия, насочени към ликвидирането на Ислямска държава, както и да разчисти южната турска граница от сирийските кюрдски бойци.

САЩ подкрепят сирийските кюрди в борбата им срещу Ислямска държава в Сирия, едно действие, което изправя на нокти Турция, която вижда в тази групировка продължение на бунтовническата Работническа партия на Кюрдистан (ПКК). Анкара се страхува, че успехите на кюрдските бунтовници в Сирия могат да запалят огъня на кюрдската съпротива вътре в Турция.

Турският президент Таюп Ердоган обвини САЩ, че подкрепят терористични групировки в Сирия, включително Ислямска държава – коментари, които Вашингтон отхвърли като „безпочвени“.

„Ние, от името на Турция, поискахме от западните нации още преди време да не правят разлика между терористичните организации и да са последователни в своята позиция“, заяви Ердоган в реч в четвъртък.

„Някои страни, главно Съединените щати, излязоха със свои оправдания и открито подкрепят организации, които избират невинни хора в нашия регион“.

По материали на „Ройтерс“

 

 

Категории Конфликти, ОбществоЕтикети , , , , , , , , , ,

Автор: Костадин Грозев

Доц. Костадин Грозев е завършил Английската гимназия в Пловдив (1980), след което завършва история в Историческия факултет на СУ (1985). Д-р по история от 1990 г. с дисертация за Демократическата партия в САЩ (1969-1972). От 1990 г. е старши асистент, от 1993 г. - главен асистент, от 2007 г. - доцент към катедра "Нова и съвременна история". Автор на множество статии, студии и други изследвания в областта на сравнителната история на ХХ в., международните отношения и Студената война, избори, кампании и избирателен процес в Европа и САЩ. Статии от него в "Студия Трансмедиа": 26.06.2015 - Quo vadis EU?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *