„Репортери без граници“ в защита на колега

Журналистите от Бивол – жертва на тормоз

„Репортери без граници“ в защита на колега

Международната организация изисква мерки за защитата на журналиста Димитър Стоянов

 

 

Журналистическата правозащитна организация „Репортери без граници“ (РБГ) поиска от България да защити журналиста Димитър Стоянов, работещ за партньорската организация – сайта Бивол към Глобалната мрежа за разследваща журналистика. Причината са продължаващите повече от година заплахи към него заради публикуваните негови репортажи.

Димитър Стоянов и Бивол публикуваха серия от материали за корупция от страна на високопоставени политици и бизнесмени в България, които имаха своя значим отзвук.

Последното журналистическо разследване на Димитър Стоянов стана партньорска съвместна публикация на Студия Трансмедия и Бивол: Виж: Великия комбинатор Момчил Мондешки

Стоянов се превърна в специална мишена на тези заплахи като неизвестни извършители го подложиха на следене, а и влязоха с взлом в дома му. Стоянов се оплака в полицията, която заяви, че е започнала разследване, но не даде повече информация. РБГ настоя в петък българските власти да информират журналиста за хода и напредъка по разследването.

Според Бивол“, Стоянов и двама негови колеги са били привикани в полицейския участък в българския град Троян на 13 декември – седмица, след като те се бяха срещнали със скандалния местен адвокат Момчил Мондешки, който се оказа замесен в т.нар. афера “Яневагейт”, свързан с разследване за търговия с влияние, в което са замесени висши политици и съдии.

Редакцията на „Бивол“ беше задължена да подпише документ, че няма да се приближава до Мондешки.

„Ние напълно подкрепяме журналистите от Бивол, които са жертва на безпрецедентна кампания за тормоз от страна на олигарси и чиновниците, които те са прикривали, и изисква мерки за защитата на Димитър Стоянов“ заяви в специално изявление от името на организацията Полин Адес-Мевел, ръководител на бюрото на РБГ за ЕС и Балканите.

РБГ постави България на 113-то място ат 180 страни в нейния индекс за свободата на печата в света за 2016 г. – най-ниската класация на страна от Европейския съюз.

Превод от сайта на „Репортери без граница“: Костадин Грозев


Виж и публикацията на Студия Трансмедия „Великия комбинатор Момчил Мондешки“


 

Категории Акцент, Медии, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Костадин Грозев

Доц. Костадин Грозев е завършил Английската гимназия в Пловдив (1980), след което завършва история в Историческия факултет на СУ (1985). Д-р по история от 1990 г. с дисертация за Демократическата партия в САЩ (1969-1972). От 1990 г. е старши асистент, от 1993 г. - главен асистент, от 2007 г. - доцент към катедра "Нова и съвременна история". Автор на множество статии, студии и други изследвания в областта на сравнителната история на ХХ в., международните отношения и Студената война, избори, кампании и избирателен процес в Европа и САЩ. Статии от него в "Студия Трансмедиа": 26.06.2015 - Quo vadis EU?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *