Фатмак се упражнява да „ръководи“ болница

Фатмак се упражнява да „ръководи“ болница

В публичното пространство се появиха обяви за провеждане на конкурси за управители (изпълнителни директори) на столични лечебни заведения. Стоейки по-настрана от медийния интерес в столицата, наситена с големи университетски и частни структури, все пак и в управлението на столичното здравеопазване има своите пикантности.

В 1-ва Специализирана АГ болница /бивша „Тина Киркова“/ кипи активна задкулисна игра между сегашния изпълнителен директор Иван Костов,  утвърден гербаджийски кадър и бившата шефка на НЗОК   д-р Нели Нешева – също активист на ГЕРБ. Интрига обаче няма в столичната Втора МБАЛ. Кулоарната информация говори, че сегашният изпълнителен директор – доц. Узунов се ползва с подкрепата на управленските кадри в столична община и е предизвестения победител в „конкурса“, заради доброто си управление. Поемайки този пост „временно“ преди повече от година и половина, въпросният изпълнителен директор се заема с партийната общинска заръка да се намалят задълженията на болницата. Като военен, директорът стриктно се заема да изпълни заръката. Месеци наред не се изплащат на персонала никакви допълнителни възнаграждения, а след възстановеното им заплащане то е в пъти по-ниско от размера при предишните директори. В резултат на тези героични действия, за същия период задълженията намаляват с около 300 000, изцяло за сметка на намалените плащания към персонала. Нещо повече – в болницата се говори, че размерът на неизплатените възнаграждения надхвърля 600 000 лева за периода от 20 месеца, а както вече стана дума, задълженията намаляват с 300 000. Интересно къде отива разликата?

В резултат на този задълбочен и аргументиран мениджърски подход качественият медицински персонал буквално се разбягва. Болницата е напусната от повече от 150 души медицински персонал, който частично е заменен с не толкова качествени медицински кадри.

Естествено, администрацията се увеличава. Работа, вършена преди от един човек, сега се върши от 2-3, окрупнени в отдели. Административните заплати по правило са по-високи от тези на лекарите и медицинските специалисти. Но всичко това надали ще има значение. Партията има своя избраник и той смело ще води болницата към пропастта, към която се водят и други общински болници, ръководени от партийни кадри.  Но докато там те се ръководят от лекари, отговарящи на формални изисквания, то Втора МБАЛ се ръководи от неотговарящ на законовите изисквания за 5-години лекарски стаж човек. Е, поне настина е завършил медицина и има дори специалност – организация и тактика на медицинската служба, придобита в далечната 1992 година. Може да не е клинична, но за наш човек ще свърши работа.

Дали да им пожелаем успех?

Категории Акцент, Мнения, Моделът

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

2 коментара към “Фатмак се упражнява да „ръководи“ болница”

  1. Много точно сте го описали, за което, поздравления . От 30 години работя ,но по позорно управление не съм виждала.За всички дългове на болницата никой не потърси отговорност на предишни изпълнителни директори( визирам Д-р Пандев ,Д- Комитов), а натрупаните дългове растат за сметка на работещите там здравни специалисти.Призовавам Ви да се разплете този случай и виновните за лошото управление да си понесат съдебна отговорност.

  2. Изцяло подкрепям мнението на госпожа Тодоринова – наистина управлението на болницата е страшно некадърно. На персонала не се превеждат пътеки, не им се дават заслужените купони за храна от поне 4-5 месеца, дори полагащите се 0,60лв. за кафе на нощна смяна бяха намалени на 0,40 (да не предозират с кафето вероятно 😀 ). Заплатите са буквално мизерни, а 12-часовите смени отдавна са мираж – масово сестрите остават по 24 или повече часа, поради недостиг на медицински персонал – че кой нормален човек би искал да започне работа при такива условия … Болницата се крепи на сестри – пенсионерки и такива, които работят там от по минимум 15 години, но все още таят наивно надежда нещо да се подобри.
    Като контраст на всичко това, административният персонал нараства – един куп нови юристи, финансисти и какви ли не други съветници на директора се наемат и някак си за тях пари (при това не малко) има, а за лекарите, които спасяват животи и за сестрите … огризки …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *