Начело на Здравната каса – изнасилвач?!

Кадрите решават всичко

Начело на Здравната каса – изнасилвач?!

Назначеният от парламента през март миналата година за управител на Здравната каса д-р Глинка Комитов е с богато криминално досие

Снимка: Монитор

 

Криминално проявена личност е начело на Здравната каса у нас, съобщиха някои медии и сайтове.
Назначеният от парламента през март миналата година за управител на Здравната каса д-р Глинка Комитов е с богато криминално досие.
Ето го и скандалът:
На 20 юли 1977 г. в Плевен тогавашния студент по медицина е осъден на 1 година затвор с 3 години изпитателен срок. Членът, по който е наказан, е за изнасилване. При това на малолетно момиче.
Глинка влиза в затвора, откъдето е освободен предсрочно само след 5 месеца.
На 21 октомври 1983 според изнесените данни той е осъден и за кражба от дом „Майка и дете“. Въпреки че делото е вписано като Наказателно от общ характер, той се отървава само с административно наказание – глоба от 250 лв.
Случилото се е огромно изключение за социализма, където винаги втората присъда е с пъти по-тежка от първата заради рецидив. Някои мои колеги предполагат, че тези леки наказания в онова сурово време са продукт на дейността на ДС.

При демокрацията – през 90-те години отново е разследван – този път за източване на средства в Пловдивската болница, където е бил шеф. По времето на СДС става зам.-управител на Касата. Името му нашумява със скандал и по царско време заради покупката на луксозни автомобили.
Незнайно защо разследването е стопирано през 2007 г. След това се подвизава като шеф на Втора градска болница, където работи сестрата на Борисов. Там ревизия доказва нередности със закупуване на апаратура за 12,6 млн. лв.
Глинка Комитов е предложен от ГЕРБ за управител на Здравната каса, но както се вижда по биографията му, успешно е протежиран от ред партии и правителства.

Възниква един прост въпрос – нима политическите сили не са знаели биографията на този човек?
Знаели са, знаели са и още как!
Та нали тъкмо заради тази биография са го протежирали – хем като зависим от компромати и следователно послушен, хем доказал се като достатъчно безскрупулен още в старите времена. Въобще наистина „ценен“ кадър за управлението на клептокрацията (от гръцки: κλεπτοκρατία, управление на крадците).

Тези днешни разкрития потвърждават онова, което например написах още преди 20 години – в публикацията „БАНКОВАТА АФЕРА – ЛЮПИЛНЯ НА ОЛИГАРХИЯТА“. (18-30 ноември 1996, в. „Труд“, 5-та част:)
Стопи се картотеката на МВР чрез ЕГН-та. В нея целият български народ бе разпределен по рафтовете в три сегмента. Първият е за обикновените хора – кой, къде е работил и на какви длъжности, къде е живял, партийна принадлежност и прочие биографични данни. Третият бе посветен на номенклатурните кадри – т.е. ръководители от различни рангове и звена. Там фигурираха и компроматите.
В новите времена акцентът се сложи върху втория сегмент.
Той съдържаше криминалния контингент на страната.
От тази документация бе извършен целеви „набор“ на борческият елит у нас и на няколкостотин кредитни милионери. Първите перяха пари от престъпен бизнес, а вторите крадяха банките и изпълняваха ролята на предпазни бушони.
Типичен пример е осъденият за грабеж Деян Добрев. Миньорът е пуснат от Сливенския затвор веднага след началото на демокрацията. С благословия свише става едър предприемач. Министри, куп политици от разноцветни бои и сътрудници в президенството са неговото лоби. Чрез тяхното опекунство се взимат от банките близо 400 милиона лева кредити и развъртват едри спекулативни операции. На финала на последната от тях резултатът се консумира от наша групировка, а „милионерът“ е преселен в отвъдното. По сметките на холдинга му са намерени жалките десетина хиляди лева. Един по един са убити неговите убийци, а после и техните убийци.
Друга „звезда“ е 66-годишният Иван Миронов. Рецидивистът със средно образование и 6 присъди създава фирмата „Агромодел 2000“. Тя върти „бизнес“ с работно облекло и още през 1991-1992 отвлича чрез фалшиви документи над 200 млн. лева. Сключените фиктивни сделки са за почти 2 млрд. лева, „финансирани“ чрез банките. Когато Миронов изгаря, в далаверата се включва друг бушон – старозагорската операция „Развитие“.
После кооперацията „завъртва“ захарта. Банкови гаранции за 200 млн. долара за десетина кораба със стока за реекспорт й обещават нашите банки! За финал – част от „натоварените“ кораби били претопени за старо желязо преди много години. Накрая дейността се специализира в пирамидите. Наскоро и този „бушон“ изгоря – председателят Моню Петков в скандал със завлечен от него клиент извади окото на човека.
Това също е правило – „бушоните“ гръмват не покрай големите парични удари, а с дребно кокошкарство или битови престъпления. Защото хем се вадят от играта като вече безполезни, хем добре се замитат следите с „изваждането“.
Та сега въпросът е какви мотиви стоят зад „неочаквано посипалите се разкрития“ в медии и сайтове за управителя на НЗОК?
Има ли изгаряне на пореден „бушон“ със скандални детайли от доскоро чистата му като момина сълза биография?
Т.е. за какви огромни пари може да става дума в поредната афера, която засега ни е неизвестна, понеже е въртяна зад кулисите?

Източник: Фейсбук

Категории Мнения

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *