„Булгартабак“ „без“ Пеевски продължава да затъва

„Булгартабак“ „без“ Пеевски продължава да затъва

Цигарената компания отчита близо 40% спад на продажбите си и 6-кратно понижение на печалбата в края на септември

Най-големият производител на цигари в България – „Булгартабак холдинг“ продължава да влошава резултатите си. Това показва консолидирания отчет на дружеството за периода януари – септември, публикуван на Българската фондова борса.

Приходите на „Булгартабак“ за периода са се понижили с близо 40% до 227 млн. лв., а печалбата на холдинга се свива близо 6 пъти до малко над 10 млн. лв.

Като основна причина за влошаващите се резултати, мениджмънтът на компанията сочи решение от март 2016 г., когато са спрени всички операции на основния пазар – Близкия изток. В своебразно „кърва писмо“ тогава цигарената компания обяви, че е очерняна в медиите и това пречи на бизнеса й. По тази причина се оттегля от бизне са си в Близкия изток.

Съобщението на „Булгартабак“ през март дойде непосредствено след заявеното „оттегляне“ от компанията на ДПС депутата Делян Пеевски. Пеевски се показа официално като акционер в „Булгартабак“ през август 2015 г., когато депутатът започна голяма кампания по изсветляване на бизнеса си. През пролетта на 2016 г., обаче кампанията внезапно спря и ДПС депутатът започна обратна операция по консолидация на бизнес в офшорки.

Така например официалната му собственост в „Булгартабак“ беше продадена на дубайската TGI Middle East. В това дружество ДПС депутата прати и придобитата си през тази година компанията за битова електроника – «Техниомаркет».

TGI Middle East е с неясна крайна сосбтвеност. Но не е ново за „Булгартабак“. То беше посочено от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) като краен корпоративен собственик на „Булгартабак“ при одобрената промяна на собствеността на компанията от февруари 2014 г. Тогава руската VTB Capital се изтегли от мажоритарния собственик на „Булгартабак“ – австрийската BT Invest. Купувач на дружеството стана лихтенщайнската Livero Establishment. Кой стои зад нея така и не беше обявено. Още при одобрението на сделката от КЗК медийни публикации свързваха Livero Establishment с Цветан Василев, Делян Пеевски и собствениците на Винпром Пещера.

В своите интервюта, откакто е в Сърбия, Василев на няколко пъти сочи майката на Пеевски Ирена Кръстева като основен собственик на Livero Establishment. Документи, с кото «Студия Трансмедия» разполага, показват, че конструкцията на сделката за «Булгартабак» е чертана от адвоката на Делян Пеевски Александър Ангелов. Негов и-мейл, изпратен от адвокатската му кантора «Авиора» до и-мейл в КТБ и адресиран до Цветан Василев и бившата му «дясна ръка», а сега свидетел на прокуратурата Бисер Лазов показва оплетена схема на собствеността в Австрия, Лихтенщайн и Дубай.

Според описанието, финансирането на сделката е осъществено чрез офшорни компании – лихтеншайнските фондации Panim и Ventracor. По това време те са контролирани от Цветан Василев и от основателите на „Винпром Пещера“ Антон Щерев и Атанас Петров.

Неясната и неизяснената и до този момент собственост на «Булгартабак» не попречи на считания за особено близък до Пеевски финансов министър в оставка Владислав Горанов да сочи дружеството като добър пример в борбата с контрабндата. Цигарената компания, Мнистерство на финансите и НАП дори имаха в началото на кабинета Борисов 2 рекламен клип, който сочеше лошите страни на контрабандата.

Темата за контрабандата, впрочем, е често експлоатирана от премиера в оставка Борисов. Дори и днес при получаване на мандата за съставяне на правителство Борисов отново спекулира с това, че заради успешната борба с контрабнда той е застрашил мафиотски босове, които заплашват живота му. Конкретика, разбира се, нямаше.

Но именно контрабандата донесе най-тежкия удар по «Булгартабак», който, както е видно от резултатите, тежи над компанията и до момента. Докалд на турското Министерство на митниците и финансовото разузнаване MASAK от 2015 г., посочи марките на «Булгартабак» за най-често срещани на черния пазар в Турция. Подобен доклад се появи и през февруари 2016 г., непосредствено преди публиния «отказ» на Пеевски от цигарената компания.

Категории Компании, ПариЕтикети , , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *