Новият саркофаг над Чернобил е за 100 години

Новият саркофаг над Чернобил е за 100 години

Днес в Украйна ще бъде открит защитният купол, който да гарантира сигурността на обекта

В Украйна днес официално ще бъде открит защитният купол над избухналия реактор на Чернобилската АЕЦ – колосален проект, който трябва гарантира сигурността на обекта в близките 100 години, пише агенция „Франс прес“, цитирана от БТА.

Сводестият предпазен похлупак представлява метален скелет с тегло 25 000 тона (36 000 тона с облицовката), 108 метра височина и с дължина 162 метра.

„Това е все едно да бъде покрит „Стад дьо Франс“ или Статуята на свободата“, посочва в комюнике „Новарка“ – консорциум между френските групи „Буиг“ и „Венси“, конструирал и построил съоръжението.

Предвидено да издържи поне 100 години и непропускливо за радиоактивни вещества, то ще защитава работещите на обекта, а ще брани и сегашния саркофаг от разрушителните стихии.

Освен това куполът има специални конструкции, които ще улеснят бъдещите операции за разглобяване на реактор номер 4.

На 26 април 1986 г. в 01.23 ч. този реактор експлодира при тест за сигурност. Десет дни наред ядреното гориво постепенно изгаря, изхвърляйки в атмосферата радиоактивни вещества, които според някои оценки заразяват около три четвърти от Европа, а най-вече Русия, Украйна и Беларус.

За 206 дни близо 90 000 души успяха да изградят в твърде трудни условия „саркофаг“ от 400 000 куб. метра бетон с около 7300 тона метална арматура, за да изолират повредения реактор, разказва за АФП Анна Королевска, зам.-директор на Чернобилския музей в Киев.

„Постигнаха го с нечовешки усилия хиляди обикновени хора“, казва тя. „Какви защитни средства са имали? Просто обикновени дрехи на строителни работници“, напомня тя.

За четири години на мястото на злополуката са изпратени около 600 000 съветски граждани – т. нар. „ликвидатори“, за да потушат пожара, да построят бетонен похлупак, изолиращ избухналия реактор, и да почистят околните територии.

За броя на човешките жертви от катастрофата се спори и до днес. Научният комитет на ООН за въздействие на лъченията UNSCEAR официално признава само за трийсетина оператори и пожарникари, убити от концентрирано лъчение точно след експлозията, но според някои оценки са загинали хиляди хора.

Първоначално е било предвидено саркофагът да изтрае 20-30 години, но всъщност е издържал доста по-малко. През 1999 г. конструкцията е била укрепена за пръв път и отново подсилвана през 2001, 2005 и 2006.

„Това е потенциално опасно съоръжение, което може да застраши околната среда и населението“, заяви за АФП Сергий Паскевич от Института по проблеми на сигурността в ядрените централи към украинската Академия на науките.

Той уточни, че редица фактори от околната среда, например земетресение, може да ускорят разрушаването на конструкцията.

Категории Планета

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *