Почина Фидел Кастро

Куба

Почина Фидел Кастро

Фидел Кастро, бившият президент на Куба и ръководител на кубинската революция почина на 90-годишна възраст.

Новината бе оповествена от кубинската държавна телевизия, без да бъдат уточнени допълнителни подробности. За това съобщи Би-би-си.

Фидел Кастро управлява Куба в продължение на почти половин век, преди да предаде управлението на страната на брат си Раул през 2008 г.

Привържениците му го възхваляваха като човека, върнал Куба обратно на хората, докато опонентите му го обвиняваха за бруталното подтискане на всякаква опозиция.

През април т.г. Фидел Кастро произнесе рядка реч по време на последния ден на конгреса на Комунистическата партия.

В нея той призна за преклонната си възраст, заявявайки, че комунистическите принципи са все още валидни и че „кубинският народ ще победи“.

Категории Планета, Събития, ЦивилизацияЕтикети ,

Автор: Костадин Грозев

Доц. Костадин Грозев е завършил Английската гимназия в Пловдив (1980), след което завършва история в Историческия факултет на СУ (1985). Д-р по история от 1990 г. с дисертация за Демократическата партия в САЩ (1969-1972). От 1990 г. е старши асистент, от 1993 г. - главен асистент, от 2007 г. - доцент към катедра "Нова и съвременна история". Автор на множество статии, студии и други изследвания в областта на сравнителната история на ХХ в., международните отношения и Студената война, избори, кампании и избирателен процес в Европа и САЩ. Статии от него в "Студия Трансмедиа": 26.06.2015 - Quo vadis EU?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *