Най-старата бутилка вино крие тайната си

Най-старата бутилка вино крие тайната си

Снимка: thevintagenews.com

 

Началото на „романса“ между човека и виното датира от най-древни времена и за него не са останали писмени паметници. Научните хипотези показват, че ферментацията е открита около 10-8 хиляди години преди Новата ера.

Тогава хората са започнали да изоставят номадския си начин на живот и търсили уседналост. Това им дало възможност да отглеждат агрокултури, сред които са и основните суровини за виното.

Най-ранните данни за производство на вино сочат, че то е било познато на много места в Грузия още в 6000 г. пр. н.е., в Иран около 7000 г. пр. н.е. и Гърция и Армения около 4500 и съответно 4100 г. пр. н. е.

Не е тайна също, че хубавото вино е отлежалото вино. Ето защо, колкото по-стара е една бутилка с вино, толкова по-добър се предполага, че е вкусът на съдържанието в нея.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Старо българско вино

Рекордът за най-стара бутилка с вино държи откритата през 1867 бутилка в гроба на римски благородник в германския регион Шпайер. Тя е открита при разкопки на най-старото селище в региона.

Археолозите датират бутилката между 325 и 359 сл. Хр. В момента тя е изложена в историческия музей на Шпайер. Бутилката е с обем 1.5 литра и формата ѝ наподобява антична амфора.

Суровината, от която е произведено виното, не е съвсем ясна, а учените предполагат, че голяма част от етанола в него вече е изгубена. Според историци течността е добита от ферментирали плодове, примесени с микс от билки, които виреят в региона. Съдържанието на бутилката е съхранено, като тя е запечатана със смес от зехтин и восък. Учените отдавна опитват да получат достъп до съдържанието на бутилката, но такъв към момента не се разрешава. Причината е, че течността може да взаимодейства с външната среда и така да промени структурата си.

Запазен е и гробът, в който е открито виното. В него били положени два саркофага – в единия бил положен мъж, а в други жена. Предполага се, че погребаният благородник е бил високопоставен римски военен, а виното е поставено в гроба му, като част от вещите, които да го съпътстват в отвъдния живот.

Категории Общество, Опит

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *