Москов отхвърли всички обвинения на прокуратурата

Москов отхвърли всички обвинения на прокуратурата

Здравният министър в оставка декларира, че остава в Реформаторския блок

Петър Москов отхвърли всички обвинения, които прокуратурата му повдигна за сделката с Турция за ваксините. „Обвиненията за безстопанственост по време на работата ми за мен са обида, като се има предвид колко много свършихме, но така става, като си събереш вересиите“. Така министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов коментира повдигнатите му обвинения от прокуратурата за случая с турските ваксини.

„Не мога да влизам в детайли около обвинението, но усилието на кабинета е постигнато и това е максимална ефективност и прибиране на вересиите“, каза той.

„Не съм имал добри намерения за вaксините, имах добра реализация. Дадохме на Турция 250 хил. БЦЖ ваксини на стойност 370 хил. лв., а взехме 100 хил. ваксини пентаксим за 4.8 млн. лв. Не виждам с какво съм навредил на държавата при такава сделка“, каза още Москов пред Нова тв.

Той подчерта, че е разследван само за финансовите параметри на сделката, а не за качеството на самите ваксини и призова повече да не се всява страх сред родителите.

Той добави, че допълнителното дарение от страна на Турция на 100 хил. ваксини еувакс има своето обяснение. Те са предназначени за използване при голяма бежанска вълна. Именно заради това са на склад и се охраняват, за да не се появят на пазара.

Москов уточни, че до сделката за ваксините се е стигнало след изготвен доклад от здравните институции, че може да има криза при имунизацията. Министерството се е обърнало за помощ първо към страните от Европейския съюз, но не получило нито един положителен отговор.

„До сделката се стигна след разговори с Агенцията по лекарствата, която потвърди, че са нужни ваксини. След това обсъдихме с Агенция „Митници“ дали трябва да се плати ДДС. Допитали сме се до всички институции, които по някакъв начин участват в тази сделка“, заяви Москов.

Що се отнася до решението на съда да спре използването на пръстовия идентификатор, той уточни, че болниците ще продължат да работят с него, докато министерството обжалва. Москов обясни и какви са ползите от въвеждането му: „15 млн. лв. за първите 15 дни. Всичко това отива към Здравната каса. Чувствам, че съм изпълнил дълга си след такива резултати“.

Здравният министър в оставка добави, че остава в Реформаторския блок и ще работи за доброто му представяне на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

„Вярвам, че всичко ще завърши с разкриване на истината“, коментира Москов.

Снимка: БГНЕС

 

Категории Моделът, Общество

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *