В Турция протестират срещу проектозакон, амнистиращ сексуалните насилници

В Турция протестират срещу проектозакон, амнистиращ сексуалните насилници

Публикувано на Категории Акцент, Конфликти Сподели

Масови протести предизвика в Турция проектозакон на правителството, който ако бъде одобрен от парламента, ще позволява на насилници на малолетни под 15 г. да избягнат затвора, ако се оженят за жертвите си, предаде Нахиде Дениз – кор. на БНР в Истанбул.

Над 3 хиляди души, сред които жени и деца, участваха в демонстрация, която се проведе в центъра на Истанбул. Участниците носеха плакати с надписи „Изтеглете законопроекта“, „Не на сексуалните посегателства на малолетни“, пляскаха с ръце и свиреха със свирки в знак на протест.

Предлаганото ново законодателство буквално взриви турското общество от различните слоеве – светски и консервативни. Жени със съветско облекло и забулени, които се считат от традиционния електорат на управляващата Партия на справедливостта и развитието участваха в демонстрациите, а също и членове на асоциация, чийто заместник-председател е дъщерята Сюмейе на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Правителствените среди обаче отхвърлят обвиненията. Според застъпниците целта на новото законодателство е борбата срещу разпространените в някои части на страната бракове с деца, което е забранено със закон.

Представители на опозиционните партии, известни личности, колумнисти в медиите публично изразиха несъгласието си. ООН също осъди проектозакона, изразявайки „дълбоко безпокойство“.

Конституционният съд на Турция преди няколко месеца анулира част от наказателния кодекс, която наказва като „сексуално насилие“ всякакъв сексуален контакт с деца под 15-годишна възраст.

През идната седмица проектозаконът ще трябва да бъде гласуван още веднъж. Ако бъде приет, въпреки протестите, ще позволи на насилници на малолетни да излязат от затвора, ако се докаже, че деянието е извършено без „сила“ или ако насилникът сключи брак с жертвата.

Категории Акцент, Конфликти

Автор: Кин Стоянов

Кин Стоянов е журналист, писател и общественик, звършил специалност Философия в СУ "Св. Климент Охридски".. До 1992 г. се занимава основно с журналистика. Автор на книгите: „Камъчета за късмет“,„Ориентиране в обстановката“,„Гражданинът щастливец“ и други.През 1995-97 г. е главен редактор на издателство „Отечество“ и съюзен секретар на Съюза на българските фондации и сдружения. От края на1992 г. до 1995 г., както и от 1997 г.до 2005 г. е изпълнителен директор на Националния дарителски фонд„13 века България“. Дълги години работи като журналист.Сътрудник на в. „Стършел“;редактор в сп. „Смяна“; заместник-главен редактор на сп. „Български журналист“ и заместник-главен редактор на в. „Демокрация“.Основател и главен редактор на в. „Щастливец“, който списва заедно с покойния си баща Радой Ралин и Борис Димовски. Работил е в Българското национално радио в тандем с колегата си Емил Янев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *