Психо тестовете върху учителите – поредното покушение на министър Москов

Московиада

Психо тестовете върху учителите – поредното покушение на министър Москов

Дори да не са симпатизанти на левицата, представители на много професии очакват с нетърпение смяната на кабинета

Наредбата на здравното министерство за задължителни психо прегледи на учителите не може да защити децата от учители с личностни промени, които могат да са истински опасни, смятат психиатри. Тази наредба, според тях, отразява остарели и незрели представи за психичните заболявания и противоречи на конвенцията за защита правата на хората с увреждания. В скандалната наредба, според която учителите всяка година ще трябва да минават психо тест, не са включени психопатиите. Защо тази наредба не може да защити децата ни в училище разказва Мария Чернева в репортаж по БНТ.

Лекари вече ще имат тежката дума в образованието. Те ще преценяват дали един учител може да е опасен за живота и здравето на децата. Каквото и да значи това. И едно влизане на даскала в лекарския кабинет трябва да е достатъчен за подобна преценка. Нищо че това не е работа на лекарите. Грешката е още в самата постановка на наредбата. Как коментират експертите:

д-р Владимир Сотиров – психиатър: Чиновниците от здравното министерство проявяват една удивителна некомпетентност и безпросветност по отношение на психичните заболявания.

Наредбата изброява психични и афективни разстройства като шизофрения и епилепсия, дори деменция. В подобен списък, те наистина са рискови, защото могат да станат причина за тежка дискриминация и стигма;

Д-р Сотиров: Заболяването, само по себе си, то не предполага опасност и риск за хората. Не трябва да бъде оценявано заболяване, защото ако на базата на този признак човек бива дисквалифициран, то това представлява форма на дискриминация, защитена от закона.

Не стига това, но наредбата сама по себе си е признак на нормативна шизофрения;

Юлиян Петров – Синдикат „Образование“, Подкрепа: Една от болестите шизофрения, която от една страна да кажем, е забранена болест и ако един бъдещ специалист ако я има, той не може да изпълнява професията, но пък от друга страна ако съобразно наредба 5 на същото министерство има защита и не може да бъде уволнен.

Защитата, разбира се не е абсолютна. Но причина да уволнението не може да е поставената диагноза, а оценка на способностите;

Д-р Владимир Сотиров: Не трябва да бъде оценявано само наличието или липса на заболяване, а до колко, до каква степен и по какъв начин това заболяване повлиява способността на учителя, на служителя да изпълнява, да се справя адекватно със задълженията произтичащи от неговата длъжностна характеристика.

И не заболяването, а напрежението и стресът в учителската професия са рисков фактор за отключване на агресия и насилие в клас;

Анет Маринова – училищен психолог: Учителите са рискова група защото училището отдавна не е щастливо място.

С. Т. Изглежда, че гаврата с българските лекари се оказа недостатъчна за подлежащото на освидетелстване поведение на Петър Москов, та той реши да помага на политическата си посестрима Меглена Кунева в гаврата ѝ с  българското учителство. С цялостното си поведение министрите на Реформаторския блок доведоха нещата дотам, че дори да не симпатизират на левицата, все повече български граждани с нетърпение да чакат смяната на това правителство. Което се видя и от последните избори.

 

Категории Мнения, Моделът

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *