Фондовата борса се понижи след оставката на правителството

Фондовата борса се понижи след оставката на правителството

Обиденият Борисов оттегля Бюджет 2017

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) се понижават в първия работен ден след президентските избори. Основните опасения са за потенциалната пролитичека криза, която може да настъпи след като правителството на премиера Бойко Борисов подаде оставка днес. Оставката на кабинета ще бъде гласувана най-рано в сряда, когато е редовното заседание на Народното събрание. Опасност от политическа и финансова криза инвеститорите виждат и в евентуалното проваляне на бюджета за следващата година.

Вече има първите сигнали, че правителството ще оттегли от Народното събрание Законопроекта за държавния бюджет за 2017 г. В интервю за „Инвестор БГ“ председателят на бюджетната комисия в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова заявява, че очаква това да се случи. Според Стоянова „няма да бъде политически коректно чрез него да се налагат политики, които не са приоритет за сегашното мнозинство в парламента“.

За оттеглянето на бюджета намекна първо премиерът Бойко Борисов в речта след загубата на балотажа на президентските избори в неделя. Само ден по-късно явно в ГЕРБ вече са задействали политическото решение да оттеглят бюджета. Все още не е ясно поведението на коалиционните партньори на ГЕРБ по отношение на това решение.

Оттеглянето на бюджета беше една от първите заплахи, които политически лица от ГЕРБ отправиха към избирателите преди провеждането на втория тур на референдума. Още в първия ден на миналата седмица, в поредица от медийни изяви финансовият министър Владислав Горанов заплаши, че ако кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева не бъде избрана за президент, може да не се стигне до гласуване на бюджета.

При отварянето на капиталовия пазар днес основният индекс на БФБ Sofix се понижи с близо 1.3% до 532 пункта, а широкият измерител BGBX40 загуби малко под 1% до 100.98 пункта. Оборотът на БФБ е в рамките на 460 хил. лв.

 

 

Категории Икономика, Общество, ФинансиЕтикети , , , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *