Между двата тура: Гласят човек на ДПС за еврокомисар

Скандално

Между двата тура: Гласят човек на ДПС за еврокомисар

Защо Борисов поиска от ЕК поста по регионалното развитие, кое лице с толкова скандална биография се лансира и защо се лансира точно сега

Снимка: senzacia.net

 

На 30 октомври премиерът Бойко Борисов заяви, че вероятно ще поискаме пост на еврокомисар по екологичното или регионалното развитие, защото там сме имали най-голяма нужда.
И допълни, че има време до предлагане на кандидатура, понеже Кристалина Георгиева ще се оттегли януари.

Миналият понеделник се разбра, че той ще разговаря по телефона с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, вкл. и за ресора и предложенията ни за съответно лице за еврокомисар.
И настъпи гробна тишина – вкл. и за това дали този разговор се е състоял и ако се е състоял, какво е било съдържанието му и реакцията.
На този фон не е изненадващо следното изявление от Брюксел, формално прозвучало така, сякаш е ни в клин, ни в ръкав, понеже официален повод за него нямаше:
– Определянето на ресорите на комисарите е приоритет изключително на председателя Жан-Клод Юнкер!
(изявление на говорителят на ЕК Маргаритис Схинас.)
Явно е обаче, че неофициален повод е имало – разговора с Борисов за ресора и лицето-кандидат.

*** *** *** *** ***
Моята информация – ресорът е регионална политика. Лицето, което ще предложи България, е с висока позиция в този ресор. Тя (става дума за жена) е председател на комисията на Европарламента по регионална политика.
Снощи, по никое време сбирката в централата на ГЕРБ с министри от правителството, вкл. и реформаторски, е била посветена на този проблем и на одобрението за лицето.
Чието име ще се съобщи, когато му дойде времето според крилата фраза на цар Симеон, но не и в сегашния момент.

Лицето се казва Искра Димитрова Михайлова-Копарова.
Евродепутат от България. Председател на комисията за регионално развитие в Европарламента. Член на Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа.
От ДПС – партията е в тази група.
ОФИЦИАЛНОТО:
Родена е на 7 септември 1957 г. в град София.
От 1975 до 1977 г. завършва полувисше библиотечно образование в Държавния библиотекарски институт. От 1977 до 1980 г. учи библиотечни и информационни технологии и услуги към Ленинградския държавен институт по културата.
От 2005 до 2009 г. е била заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. Народен представител в 41 и 42 народно събрание.
В правителството на Орешарски от 29 май 2013 г. е министър на околната среда и водите.
На изборите за Европейски парламент през 2014 е пета в листата на ДПС.

ПО-НЕОФИЦАЛНОТО:
При социализма е научен сътрудник, при демокрацията е главен експерт в Министерството на културата ( при кабинета на Жан Виденов). В периода 1998-2001 г. е главен експерт в Национална агенция „Сократ“. Между 2001 и 2005 е съветник на министъра на регионалното развитие и благоустройството. До 2005 г. е оглавявала сдружение „Толерантност“, създадено да помага на кметовете от ДПС при участието по проекти по европейски програми.
Става евродепутат, като заема мястото на Делян Пеевски в Европарламента след неговия отказ.
Михайлова беше втора в депутатската листа за Пазарджик след Делян Пеевски.

СЪВСЕМ ДИСКРЕТНОТО:

И още малко факти извън официална биография.
Фондация „Толератност“, ръководена от нея, купуваше земята за Боянските сараи на Ахмед Доган.
Като неин съпруг се прослави Станислав Коларов.
И той като нея е завършил висше образование в Русия. И дори е бил женен за рускиня, преди да се харесат с Искра, носи мълвата.
Навремето той беше арестуван и обвинен за източване на Държавния резерв от приближеният до ДПС Мирчо Циганина. Защо? Защото Станислав Коларов е бил по онова време председател на „Държавен резерв и военно временни запаси“ (и активист на ДПС)
Той беше осъден на пет години затвор през 2008 г. на една от инстанциите, но окончателно все още е невинен, понеже по-горните още не са се произнесли. И досега делата – поне две на брой продължават да се влачат през инстанции и зали на Темида.

И още един факт. С джипа на сина Димитър Коларов беше извършен въоръжения грабеж от 4 маскирани на банков клон в столичния жк „Люлин“ на 6 януари тази година. Официалното обяснение е, че на 20 декември колата е била открадната. Но и досега не е намерена – дори и да е опожарена някъде.

И СВЕТАЯ СВЕТИХ:

Любопитното обстоятелство е, че Искра Михайлова е посочила като платежен свой агент пред Европарламента фирмата „Евро елитконсулт“ ЕООД.
Защо й обръщам внимание – ами защото нейният собственик Христо Иванов Христов в друго свое дружество до октомври 2014 е бил съдружник с Николай Нанков Ненчев. Е, това са имената на министърът на отбраната ни.

hristo-hristov-1

Мога още да разкажа – например за обществени поръчки с евросредства, контролирани от министерството на съпругата към фирми, в които с дялове е участвала фирмата на съпруга.

hristo-hristov-2
И за редица неизвестни от биографията на Искра Михайлова, довели до там, че по рядко изключение и въпреки правилата на сайта на Европарламента като председателят на негова комисия тя не е поместила и обявила биографията си!

А защо ГЕРБ харесва верния човек на ДПС и според мен – верен лично на самия Ахмед Доган, както и лично на КОЙ за еврокомисар точно сега – в периода между двата тура на изборите, е въпрос с понижена трудност.

Източник: Фейсбук

*Документите са от личния архив на автора.

Категории Акцент, Общество, Политика

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *