АНИП реализира програмата си за развитие на модерно земеделие в България

Наука и бизнес

АНИП реализира програмата си за развитие на модерно земеделие в България

В с.Петлешково, община Генерал Тошево, област Добрич откриха сградата, в която ще започне работа модерен комплекс за научни експерименти, изследвания, сертифициране, обучение на кадри и повишаване на квалификацията

Това е само първият етап от един мащабен проект на сътрудничество между бизнеса и селскостопанската наука, основите на което положихме още преди време – това каза при откриването на Научно-изследователският и сертификационен комплекс (НИСК) към Аграрният научно-индустриален парк „Добруджа“ (АНИП Добруджа) Георги Василев – главен инвеститор в АНИП:

Нашата концепция е да предложим комплексни услуги за прецизно земеделие. Едва 2% от земната повърхност е подходяща за земеделие и особено за зърнопроизводство. Добруджа е земя, надарена да отглежда зърнени култури. Налице са изключително благоприятни обстоятелства, включително и отстоящо само на 150 км. пристанище, откъдето да се изнася готовата продукция.

Голямата ни амбиция, волята ни за развитие е да реализираме интегриран комплекс, в който да разположим лаборатории, да предлагаме агротехнологически  услуги, да привлечем зърнопроизводителите, бизнеса и фирмите.

От своя страна Валентин Димитров – кметът на община Генерал Тошево изтъкна, че създаването на Научно-изследователският и сертификационен комплекс е било сред приоритетите на неговата програма за развитието на Генерал Тошево като финансово стабилна и социално отговорна община.

Ръководителят на Съвместния геномен център акад. Атанас Атанасов подчерта:

Аз не познавам други инвеститори в Балканския регион които поискаха да се включат в развитието на българското земеделие, подавайки ръка за тясно взаимодействие със земеделската наука. Инициативата, която поде фирма АНИП е все още в самото начало. Предстои да се осигури не само материалната база – лаборатории, оранжерии, съоръжения за преработка на семена, но и да се докаже, че класическата и молекулярната селекция, ръка за ръка могат да доведат до създаването на нови, по-ефективни и по-конкурентно способни сортове. Само по този начин може да се върне старата слава на родните сортове пшеница и слъчоглед, но и на всички останали земеделски култури.

 

Категории Акцент, Компании, Общество, Стратегии

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *