Ципрас направи промени в кабинета

Ципрас направи промени в кабинета

Ремонтът е в тон с изискванията на кредиторите и под влияние на протестите на гърците

Публикувано на Категории Събития Сподели

Гръцкият премиер Алексис Ципрас направи промени в правителството, но без да сменя ключови министри. Преговорите с кредиторите ще продължи да води финансовият министър Евклидис Цакалотос, а първи дипломат остава Никос Кодзиас. Ще има обаче отделни министерства по миграция и туризъм.

Промените в  правителството са в тон с изискванията на кредиторите и под влияние на протестите на гърците. Министерството на енергетиката е с ново ръководство, след като досегашният министър отказа приватизация на държавната електрокомпания.

След критика от кредиторите за застой на приватизацията Ципрас включи в правителството и бившия директор на агенцията за приватизация. Протестите на пенсионерите оказаха влияние за смяна на министъра на труда. Социалното министерство се поема от 30-годишната юристка Ефи Ахциоглу с опит в комуникацията със синдикатите.

Към новото министерство по миграция се включват всички служби по прием и регистрация на бежанци.

Увеличава се присъствието в правителството на коалиционния партньор – националистите от „Независими гърци“.

Коментарите по състава на новия кабинет в Атина акцентират върху екипа от експерти, които ще преговарят с кредиторите за облекчаване на гръцкия дълг.

Опозицията отново изрази недоверие към премиера и призова към оставка на правителството с изявление, че на гърците не са необходими повече министерства, а решаване на проблемите.

Категории Събития

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *