Съдът блокира нова схема на Спас Русев и Милен Велчев в БТК

Съдът блокира нова схема на Спас Русев и Милен Велчев в БТК

Видимите собственици на телекома опитват да заложат компанията-майка в полза на VTB Capital. Придобиването на БТК е финансирано на силно спекулативните 13% лихва

Софийският градски съд блокира опит „Вива телеком България“ – дружеството-майка на Българската телекомуникациоона компания (БТК) да бъде заложено в полза на VTB Capital. Опитът за вписване на залог е направен във връзка с договор за 240 млн. Евро, опуснат от VTB Capital на люксембургската Viva Telecom. Това е реално заемът, с който контролът над БТК на ниво Люксембург беше сменен и попадна, поне номинално, в Спас Русев, Милен Велчев, VTB Capital и миноритарни акционери. Това се случи в края на август чрез прехвърляне на собствеността в люксмебургската компания-майка на „Вива телеком България“ InterV Investment.

Причината за промяната в контрола е просрочен заем от InterV Investment отново към VTB Capital за 150 млн. евро. Неговото падежиране остави акциите на InterV Investment в собственост на VTB Capital като обезпечение по кредита. VTB Capital организира през ноември 2015 г. доста спорен „търг“. Условията по него отказаха голяма част от кандидатите и в крайна сметка контролът над БТК беше спечелен от Viva Telecom на цена от 330 млн. евро.

Именно този търг коментира наскоро премиерът Бойко Борисов с обяснението, че е отказал много разговори с потенциални купувачи, защото искал да стои далеч от сделката. Отказът на държавата в лицето на изпълнителната валст да се ангажира с процеса обаче отказа сериозните кандидати.

По онова време – ноември 2015 г. Viva Telecom беше представяна (основно в медиите, контролирани от ДПС депутата Делян Пеевски) като собственост единствено на Спас Русев. Русев обаче не разполага с необходимия ресурс. Затова финансирането за покриване на кредита от 150 млн. евро към VTB Capital (180 млн. евро с някои такси и лихви за просрочие) беше осигурено от… VTB Capital. С тази разлика, че кредитът се повиши до 240 млн. евро. Участниците в „консорциума“ Viva Telecom са имали уговорката да осигурят сами 100 млн. евро според разпределението на участието им и 240 млн. евро са привлечени като кредит от VTB Capital. Така е набрана сумата от 340 млн. евро, която представлява 330 млн. евро – постигната цена на „търга“ и 10 млн. евро такси и „консултантски разходи“.

Какво обаче е обезпечението по този кредит? Практически никакво. В залог са дадени дяловете от InterV Investment. Но тези дялове са обезпечение и по вече падналия (най-вероятно и осчетоводен) кредит от 150 млн. евро. Липсата на допълнително обезпечение е сериозен проблем, който според източници от структурата на ВТБ в момента тежи много на представителите на руската банка за България – Милен и Георги Велчеви и Красимир Катев, както и на директора на VTB Capital и вицепрезидент на цялата финансова група ВТБ Юрий Соловьев. Това е отборът, който е приеман за мозък и изпълнител на цялата сложна схема по смяна на собствеността в БТК. Ползвайки се, естествено, и с необходимата политическа подкрепа.

Новите формални собственици на БТК се нуждаят час по-скоро от вписано допълнително обезпечение. Такова обезпечение е цялото предприятие „Вива телеком България“, което е едноличен собственик на БТК.

Всяко действие на новите собственици обаче е обжалвано и към момента блокирано през съдебни решения от компанията Empreno Ventures. Тя е собственост на руския гражданин Дмитрий Косарев. Косарев придоби през 2014 г. дела от 43% на Цветан Василев в предишното разпределение на силите в InterV Investment. Косарев заведе серия от дела за собствеността в InterV Investment и срещу търга за акциите от люксембургското дружество, разигран от VTB Capital и спечелен от Спас Русев.

Но Косарев има претенции и за втория по големина дял в InterV Investment от 33%. Допреди последната промяна на собствеността номинален сосбтвеник на този дял се водеше британското дружество Crusher Investment, официално контролирано от VTB Capital. Според подписан договор за total return swap, с който Студия Трансмедия разполага, акциите в InterV Investment е трябвало да бъдат прехвърлени през 2014 г. на ТЦ-ИМЕ. Това е дружество от икономическата група на Цветан Василев, което е сред големите кредитополучатели от КТБ. То беше сред първите фирми, атакувани от Делян Пеевски в началото на конфликта му с Василев от лятото на 2014 г. Свързана с Пеевски офшорна компания заведе иск срещу ТЦ-ИМЕ, който в случайно разпределение на делото в СГС се падна на Румяна Ченалова. Това е съдията, добре позната от скандала „Яневагейт“, в който тя, бившият председател на СГС Владимира Янева и адвокат Момчил Мондешки говорят с подробности за зависимости в съд, прокуратура и изпълнителмна валст.

Ченалова по това време обаче не беше толкова реформаторски настроена, колкото е сега, и набързо реши делото, поставяйки синдик в ТЦ-ИМЕ. Това пък създаде необходимото условие Пеевски да получи контрол над ТЦ-ИМЕ и да възпрепядства изплащането на кредита, който InterV Investment има към VTB Capital. Всичко това създаде условията за достигане на сегашното разпределение на силите.

Заявеният за вписване договор за особен залог на „Вива телеком България“ дава интересни данни за договора межу Viva Telecom на Спас Русев и Милен Велчев и VTB Capital. Лихвеният процент не е точно посочен, но според условията на договора той се равнява на EURIBOR при стойност от минимум 0% плюс надбавка до 13%. Това означава, че кредитът може да достигне при стандартни условия 13% годишна лихва плюс надбавка от 2% годишно при забавяне или просрочие.

Това е двойно по-висок марж спрямо цената на кредита от 150 млн. евро, който и към момента е единственият вписан в Търговския регистър. Цена на кредит от 13% изразява силно спекулативен характер на сделката. Такъв кредитен процент е изключително рядко срещано явление при бизнес сделки. Той се доближава много до нивата на кредит при потребитеслки заеми или дори до така известните „бързи кредити“.

Блокирането на вписването на кредита заплита още повече казуса с контрола над БТК. Формално компанията изглежда да е напълно под контрола на лагера на Велчев и Русев. Но сред директорите в дружеството-майка в България „Вива телеком България“ остават Златозар Сурлеков и Светлана Бахчеванова, които са от квотата на Цветан Василев. Без тяхното съгласие и подписи няма как да бъде извършено каквото и да е вписване. А смяната на диркеторите пък е на свой ред блокирана от съда.

Всичко това предвещава сериозни катаклизми. Още повече, че дори в лагера на Велчев и Русев вече има данни за трусове. Те са породени главно, поне по думите на Русев за спортното предаване „Гонг“ на „Дарик радио“ , от ангажимента БТК да осигурява средства за ПФК „Левски“. През август Русев беше представен като нов мажоритарен собственик на „Левски“. От него се очакваше да влее необходимия финансов ресурс на „Левски“, с който да се обезпечи бюджетът. Вместо това обаче финансирането секна, Русев обяви, че БТК е платила вече 10 млн. лв. на клуба. Главно по спонсорски договор за 12 млн. лв. за три години. Но клубът се нуждае от още средства, а Милен Велчев се противопоставял на финансирането.

 

 

Категории Акцент, Компании, ПариЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

2 коментара към “Съдът блокира нова схема на Спас Русев и Милен Велчев в БТК”

  1. Само информативно да ви допълня визитката на автора. Мирослав Иванов е един от наемните писарушки на Цветан Василев. Говори се, че е взимал по 10 хил. на месец, за да пише статии в негова защита. Когато излезе домовата книга на КТБ се оказа, че най-честият посетите на Цветан Василев преди да хлопнат кепенцата е именно Мирослав Иванов. След като затвориха КТБ основа блог Финансови (без)смислици, в който активно защитаваше Василев и показваше документи от самата КТБ, достъп, до които имат само хора от банката. В нито една своя публикация Мирослав Иванов не допусна и за миг, че Цветан Василев може да бъде занесен в източването на КТБ. Така че или доста добре ви е излъгал и омотал Миро Иванов или и вашият сайт се финансира с пари от Сърбия.

    1. Публикуваме коментара на Галя Прокопиева, тъй като се кълнем в правото на всеки да изразява свободно мнението си, стига то да не засяга личното достойнство на другия. Убедени сме, че нашият колега Мирослав Иванов ще отговори аргументирано на нападките срещу него. Колкото до финансирането на нашата медия, пък и на икономедиите – ето това е интересна тема за размисъл…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *